Тодоров: Акцизът тежи най-много на цената на горивата

Цената на горивата и петрола коментира Иво Тодоров, изп. дир. на АБИ

Иво Тодоров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иво Тодоров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основната компонента, която тежи на цените на горивата, е акцизната. Ако искаме по-евтин бензин, то правителството трябва да намали акциза. Това каза в предаването Investbook Иво Тодоров, изп. директор на Асоциацията на българските износители. Той допълни, че няма никакви признаци потреблението на петрол да нарасне.

„Предлагането през последните години се увеличи много, а големите петролни интернационални компании направиха много сериозни инвестиции в мощности за рафиниране. Това доведе до свръхпредлагане и до понижаване на цената“, обясни Тодоров.

На ниво макрополитически фактори Тодоров изтъкна, че е от значение връщането на Иран на международната търговска сцена, но заяви, че „като сериозна сила в петрола, не очаквам появяването на количествата от Иран да доведат до нарастване на цените, защото няма логика“.

От друга страна, каза експертът, имаме и контрапунктове, свързани с развитието на конфликта в Близкия изток. Ескалация там ще доведе до покачване на цените.

По повод екологичните норми и очакваното влияние на решенията на климатичната конференция в Париж върху цените на петрола и горивата Тодоров каза:

„Еконормите стават все повече и все по-стриктни. Това води до допълнителен натиск върху цената на петрола, защото натискът е за ограничаване на обема на двигателите, а това намалява консумацията на горива“.

Относно факторите, които влияят върху цената на горивата в България, Тодоров обясни, че движението на цената на световните пазари не може автоматично да се отрази на цените на бензина и останалите горива у нас, защото „рафинериите имат непрекъснат процес на работа и ако една рафинерия спре да работи, дори за един ден, то ще трябват милиарди, за да я пуснете отново да работи. Тя трябва да си осигури суровини много преди актуалната цена“.

Тодоров подчерта, че тъй като основната компонента, която тежи на цените на горивата, е акцизната компонента, то за да имаме по-евтин бензин, са нужни решения на държавно ниво.

Тодоров каза, че цената на горивата в България се влияе и от един друг, вътрешен фактор, а именно разположението на единствената ни рафинерия в Бургас:

„Ние имаме една рафинерия, която не е на най-подходящото място, поради ограниченията за преминаване на танкери през Босфора. Освен това трябва да се знае, че всяка рафинерия работи е проектирана да работи с определен вид петрол. Тя може да работи с петрол тип Урал“.

По въпроса за монополите и картелирането Тодоров бе категоричен:

„Ако се направи реално сравнение и се докаже, че някой се картелира, нека той да си понесе санкциите, но сега сме свидетели само на едно говорене. В България има един естествен монопол на горивата, защото има само една рафинерия, която е в Бургас“.

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини