Китай премахва политиката "до едно дете" от 2016

Законодателите в Пекин одобриха новата мярка

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Законодателите в Китай ще позволят на всички двойки да имат две деца от началото на следващата година, въвеждайки нова политика, насочена към намаляване на опасността от потенциална демографска криза, пише MarketWatch.

По време на среща в неделя в Пекин китайските депутати одобриха новата политика, която ще влезе в сила от 1 януари 2016, съобщава правителствената информационна агенция Xinhua. Преди това новата политика за ражданията бе одобрена от тoп лидерите на комунистическата партия.

Причината за въвеждането на новата политика е комплексна. От една страна тя е свързана с отварянето на Китай към света и все по-свободните практики, които се въвеждат в страната. В основата обаче стоят опасенията на демографите, по думите на които спадащата раждаемост в изминалото десетилетие може да доведе до бъдещ недостиг на работна ръка, която от своя страна да застраши икономическия растеж.

Китай е страната с най-многобройно население в света – 1,37 млрд. души. Нейното трудоспособно население обаче – тези на възраст между 15 и 64 години – се свива. ООН прогнозира броят на китайците над 65-годишна възраст да скочи с 85% до 243 млн. през 2030 г. в сравнение със 131 млн. тази година.

Много здравни експерти казват, че въпреки че новата политика вероятно ще даде възможност на до 100 млн. двойки да имат повече децата, бейби бум едва ли ще има. Много китайски двойки казват, че разходите за отглеждането на деца са високи и поради тази причина доста от тях все пак ще предпочетат да имат само едно дете.

Последни новини
Още от Новини