Хиновски: Турски поток е многократно по-скъп от Южен поток

Поради това интересът на Русия в региона ще се засилва, коментира енергийния експерт.

Иван Хиновски Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Хиновски Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Втората южна газова връзка с Турция е много важна. Това заяви в „Investbook“ по Bloomberg TV Bulgaria председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски. Той говори за газовата диверсификация, енергийната борса, както и каква беше изминалата 2015 за енергетиката и разкри своите прогнози за 2016. Той допълни, че нашата енергийна алтернатива на Русия на 100% ще минава през Турция. В тази връзка „трябва да се възползваме от конфликта Турция – Русия, за да постигнем своето“. Турция ще направи всичко, за да се откъсне енергийно от Кремъл, добави той.

Хиновски каза, че е важно да действаме внимателно и с двете страни, както и, че интересът на Руската федерация в региона ще се усилва, тъй като „Турски поток е многократно по-скъп от Южен поток“.

Ситуацията със „Северен поток 2“ е много интересна в рамките на Европейския енергиен съюз, заяви той, тъй като няма „обвързващи клаузи, а вместо това – солидарност“. В момента Полша, Словакия и Унгария обвиняват Германия в липса на солидарност с техните проблеми, изграждайки газопровод, който заобикаля Украйна и Словашката република.

Последни новини
Още от Новини