Германия вече е основен туристически пазар на България

Посещенията на чужденци през 11-те месеца спадат с 1.5%.

Плаж. снимка: Bloomberg Плаж. снимка: Bloomberg

Германия изпреварва Русия по брой туристи, посетили България през 11-те месеца на 2015 г. Така Германия става основен туристически пазар, показват изчисления на база данните за пътуванията, обявени от НСИ в понеделник.

Общият брой германци, посетили страната ни през 11-те месеца, намалява с 8.1% до 813 хиляди души. Но тези, които са декларирали, че идват с цел почивка, намаляват доста по-слабо с 2.2% до 477 хиляди. Големият спад - с 38%, е при германците, идващи у нас със служебна цел.
При руснаците имаме спад на посещенията с почти 26% (както общо, така и на туристическите пътувания“. Общо 486 хиляди са посетили България през периода януари - ноември, като мнозинството - 412 хиляди са с цел туризъм.

Най-много са посещенията на граждани на Румъния, Турция и Гърция - съответно 1.4 милиона души, 1.16 милиона и 952 хиляди (общо). Но повечето са декларирали, че идват с друга цел (например, гостуване). Въпреки това турските граждани, заявили, че идват у нас с цел почивка нарастват с 36% и вече са почти 300 хиляди, с което изпреварват сърбите, дошли на екскурция в България. Македонците обаче са реализирали повече туристически пътувания - 388 хиляди. 
Като цяло посещенията на граждани на съседни държави растат, като най-голям ръст има при македонците (с 14.8%). Само гърците, дошли в България, през 2015 са били по-малко - със 7.4%.

Другото интересно е, че туристите от Полша през 2015 г. изпреварват тези от Гърция и Украйна и страната вече заема трето място извън балканските държави. Туристите от Полша растат с  повече от 15%, но има спад при посещенията със служебна и друга цел, осъществени от граждани на тази държава.

Общо за 11-те месеца посещенията на чужденци намаляват с 1.5%, а само посещенията с цел почивка и екскурзия се свиват с 6.7% спрямо същия период на миналата година. Възможно е това отчасти да се дължи да промяна в начина на отчитане на краткотрайни посещения (например, има голям спад на румънците, декларирали, че идват у нас с цел почивка - с 37%, докато тези, които идват с друга цел, са се увеличили с 24%“.

Само през ноември 2015 г. посещенията на чужденци в България са 436.8 хил., или с 0.8% над нивото от ноември 2014 година. Регистрирано е увеличение при пътуванията с цел почивка и екскурзия - с 6.2%, и с други цели - с 2.6%, докато тези със служебна цел намаляват с 10.2%.

Последни новини
Още от Новини