Пин: Автомобилостроенето в Китай бележи отчетлив ръст

23% спад в държавните компании, 5,3% - ръст в частните, сочат ноемврийските данни на Националния статистически офис в Китай.

International Automobile Exhibition в Китай. снимка: Qilai Shen/Bloomberg International Automobile Exhibition в Китай. снимка: Qilai Shen/Bloomberg

За първите 11 месеца на 2015 китайските държавни, индустриални компании отбелязват спад от 23 процента на годишна база. Частните са с ръст от 5,3%. Това съобщи Националното статистически бюро, цитирано от bgonair.bg. Спадът на печалбите на големите китайски индустриални компании за м. ноември е 1,4%, а през октомври -  4,6%.

Хи Пин, представител на Министерството на индустрията в Националния статистически офис на Китай, коментира данните така: 

"Възстановяването на продажбите, ниските разходи и по-високата възвращаемост на инвестициите, помогнаха за забавянето на спада в печалбите". 

Приходите от основен бизнес на компаниите, според официалната статистическа информация, са се повишили с 1% през ноември в сравнение с 1,4% спад през октомври.

"Автомобилната и електрическата индустрия отбелязват отчетлив ръст на печалбата, което подкрепи подобрението в индустриалните резултати като цяло", каза Хи.

Производителите на автомобили в Китай отбелязват ръст в печалбата от 35% за ноември, 28,6% повече от октомври. Печалбата на доставчиците на електричество и отопление се е повишила с 51% до 42,6 процентни пункта от октомври.

"Индустриалните компании в Китай все още трябва да се справят с бързото натрупване на складови наличности и несъбрани вземания – средства, които предстои да събират от клиентите си", каза още Хи Пин.

Последни новини
Още от Новини