Китай затваря презастрахователния си пазар за Русия

На 1 януари 2016 влизат в сила четири нови изисквания за чуждестранни презастрахователи в Китай

Монг Кок, Китай. снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Монг Кок, Китай. снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

От 1 януари 2016 влизат в сила нови правила за чуждестранните компании, които искат да работят на презастрахователния пазар в Китай. Финансовият регулатор, China Insurance Regulatory Commission (CIRC), задължи своите компании да презастраховат рискове си само чрез контрагенти с рейтинг не по-нисък от BBB по скалата на Standard & Poor`s. Това съобщава „Коммерсантъ“.

Централната банка на Русия планира да се намеси, като се надява подписаният през ноември меморандум за сътрудничество с китайския финансов регулатор, да помогне за смекчаване на изискванията към руските играчи на застрахователния пазар.

Заместник председателят на Централната банка на Русия, Владимир Чистюхин, заяви, че редица застрахователи са споделили опасенията си, че ще загубят презастрахователните си пазари в Китай.

От нова година Китай въвежда четири нови изисквания за чуждестранни презастрахователи - партньори на китайски застрахователи:

- размерът на собствения капитал, на база на текущия валутен курс да бъде над 2 млрд. рубли (25,1 млн. евро),

- активите да бъдат над 11 млрд. рубли (138 млн. евро),

- липса на санкции от регулаторен орган в продължение на повече от 2 години,

- спазване на нормативните норми за платежоспособност и наличие на рейтинг не по-нисък от BBB от Standard & Poor`s.

По думите на Чистюхин, руските застрахователи не попадат сред допустимите застрахователни компании, според новите правила на CIRC, финансовия регулатор на Китай.

По данни от Централната банка на Русия, цитирани от „Коммерсантъ“, за първите девет месеца на 2015 година обемът на презастрахования риск, прехвърлен от руски компании на китайски е 1,15 млрд. руб. (14,4 млн. евро), като в операциите са участвали 23 застрахователи. Обемът на входящото за Русия презастрахованите за същия период, от китайски към руски компании, е бил 261,6 млн. руб. (3,3 млн. евро), като основен дял се е падал на „ИНГОССТРАХ“.

Руски застрахователи, запознати с документа на финансовия регулатор на Китай, са обяснили пред „Коммерсантъ“, че бъдещето на входящото за Русия презастраховане, под сянката на новите китайски изисквания, може да се окаже обречено.

„Предполагаме, че с оглед добрите взаимоотношения между нас и китайския регулатор, ще се намери решение на този въпрос, за да не загубят руските компании своите презастрахователни пазари в Китай“, заяви Владимир Чистюхин.

„Консултациите с китайския регулатор ще се проведат скоро, мисля, че още през януари“.

По неговите думи, проблемът може да намери две решения:

- смекчаване на изискванията по отношение на рейтингите или

- въвеждане на индивидуални изисквания за работа на руските играчи на пазара

„Надявам се, че съществуващият меморандум за сътрудничество между „Банка России“ и китайския финансов регулатор ще помогне за решаването на проблема“, каза заместник шефът на „ИНГОССТРАХ“ Илия Соломатин. Той подчерта, че отношенията между Китай и Русия в областта на застраховането имат вече 40-годишна история.

„Коммерсантъ“ напомни, че през пролетта Централната банка на Русия вече води преговори с китайската страна по въпроси, свързани с презастраховането. Тогава руска делегация преговаря с китайската презастрахователна корпорация China Re и според „Коммерсантъ“, един от въпросите в дневния ред е бил търсене на презастрахователен капацитет за руски клиенти, пострадали от санкциите, затворили европейските и американски пазари.

Преговорите през пролетта с китайския презастраховател бяха неуспешни и Централната Банка на Русия създаде Национална презастрахователна компания, която да поеме рисковете, свързани със международното вето. 

Последни новини
Още от Новини