Евтиният петрол продължава да притиска инфлацията в Япония

Потребителски цени без храната и енергията скачат едва с 0,1% през ноември

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Потребителските цени са нараснали с повече от 1% за четвърти пореден месец в Япония през ноември, показват данните на Японската централна банка (ЯЦБ), която продължава с опитите си да достигне своята цел за 2% инфлация.

Инфлацията е била 1,2% през ноември в сравнение с година по-рано, сочи индексът на потребителските цени на централната банка в Токио, който изключва храните и енергията. Централната банка изчислява измерителя, базирайки се на данни на правителството. Същевременно обаче базисната инфлация, която включва разходите за енергия и храна, нарасна скромно с 0,1 на сто за същия период, предава Bloomberg.

ЯЦБ прогнозира, че борбата ѝ с дефлацията ще бъде материализирана чак през март 2017, когато ще бъде достигнато нивото от 2 на сто. По-рано този месец гуверньорът на банката Харухико Курода посочи, че „тенденцията в цените продължава да се подобрява“. Времето за постигане на целта зависи от това какво се случва с цените на петрола, добави той.

"ЯЦБ продължава да обвинява петрола за забавяне на инфлацията", коментира Масаки Кувахара, икономист в Nomura Holdings Inc в Токио, след оповестяването на данните. Ще бъде трудно инфлацията (без енергията и храните) да се повиши значително, каза още Кувахара.

Последни новини
Още от Новини