Украйна подготвя почвата за санкции срещу Русия

Москва въвежда търговско ембарго на украинските стоки, обяви Арсений Яценюк

Снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Върховната Рада на Украйна прие нов закон, съгласно който правителството има право да въведе санкции срещу Русия в случай на неприятелски действия към Украйна. Toва разкри премиерът на страната Арсений Яценюк, предава Интерфакс.

По-рано, по време на разглеждането на проектозакона в парламента, Яценюк заяви, че Русия е решила да наложи търговско ембарго на украински стоки, което ще влезе в сила в началото на следващата година.

Ако Русия наложи санкции на Украйна след като зоната за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз (ЕС) влезе в сила, украинското правителство ще наложи контрасанкции срещу Москва, коментира премиерът.

По думите му това ще бъде начин за защита на вътрешния пазар на Украйна. Самият законопроект предвижда “допълнителни действия” срещу държавите, които са признати от парламента като агресори.

В понеделник стана ясно, че ЕС е удължил санкциите срещу Русия с още шест месеца до 31 юли 2016 г. Като основание за това се посочва липсата на напредък по мирния процес в Украйна и изпълнението на Минските споразумения, пише Investor.bg.

Ден по-късно САЩ наложиха санкции на 34 физически и юридически лица. Ходът е част от усилията за оказване на натиск върху Москва.

Последни новини
Още от Новини