Скокът на доходите ще се усети през 2016

Българинът продължава да е силно скептичен, посочва лидерът на КНСБ Пламен Димитров

Пламен Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Пламен Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Скокът на доходите след 6-7-годишно замразяване ще се почувства през 2016, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в интервю за БТА.

Според него в края на 2015 българинът продължава да е силно скептичен и има ясни и справедливи искания за повече сигурност в доходите. Същевременно хората почти не усещат отчетеното позитивно развитие на доходите и намаляване на безработицата, тъй като то е върху много ниска база.

Димитров смята, че след всички анонси за реформи, само тази в пенсионната система е продължена през 2015. Според него тя ще продължи и през 2016 по отношение на капиталовите схеми и инвалидните пенсии.

Сред положителните стъпки за 2015 синдикалният лидер отбелязва старта на дългоочакваната и отлагана реформа в средното образование, пише Investor.bg.

“Знаете, че след учителската стачка през 2007-2008, се направиха първите стъпки, сега с изменението на законите и новите закони, които бяха приети от парламента, през 2016 ще има нов тласък на реформи в тази система. Естествено, притеснени сме за начина, по който се организираха плащанията към частните училища, за нас това беше доста непремерено, но въпреки всичко има някакво движение напред”, коментира Димитров.

КНСБ смята, че механизмът, който беше възприет за 2016 по отношение наобезщетенията с приемането на бюджета на общественото осигуряване, продължава да бъде несправедлив. Според Димитров обезщетението за втората година майчинство трябва да бъде обвързано с издръжката на живота, която е минимум 560 лв на член от домакинство.

Последните 12 месеца по отношение на реформата в здравното осигуряване не дадоха ясни позитивни знаци, а част от приетите промени ще дадат негативи през 2016, смята Димитров. По думите му незапочналата съдебна реформа и оставената на произвола реформа в администрацията, също са сред негативите на 2015. КНСБ ще настоява реформата в администрацията да бъде поставена на пълна ревизия през 2016.

Освен това ще предлага ежегодно договаряне на Национален секторен препоръчителен индекс за ръст на заплатите съобразно състоянието на бранша, така че за фирмите в него да има ориентир кое е нормалното увеличение на заплатите.

По думите на Димитров КНСБ ще оспори през 2015 заложеното в тригодишната бюджетна прогноза увеличение на минималната заплата през 2017 с десетина процента, защото минималната работна заплата е доказала, че има изтеглящ ефект върху доходите в страната.

Последни новини
Още от Новини