Китайският бизнес губи доверие в икономиката

Печалбата на предприятията допълнително отстъпи през четвъртото тримесечие

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Доверието в китайската икономика сред банкерите и предприемачите е отслабнало, показва проучване на централната банка, цитирано от MarketWatch. Причината е, че втората по големина икономика в света показва все повече признаци за мудност въпреки усилията на правителството достигне 7% годишен растеж.

Измерителят на доверието на банкерите в икономиката достигна 37,9% през четвъртото тримесечие, което е спад с 2,7 процентни пункта спрямо предходното тримесечие, показа проучването.

Предприемачите също заявиха, че са по-малко уверени в икономиката, и че печалбата на предприятията допълнително е намаляла през четвъртото тримесечие.

Икономиката на Китай нарасна с 6,9% през третото тримесечие – най-бавният темп за последните 6 години. Икономическите данни през четвъртото тримесечие предизвикаxa опасения, че Китай може да не съумее да достигне целта си за 7% ръст през тази година.

Според проучването на Китайската централна банка търсенето на кредити е останало без изменение през четвъртото тримесечие. Предприемачите обаче отчитат спад на поръчките както от страната, така и за износ. Цените на суровините паднаха, докато тези на готовите изделия нараснаха.

Изследването показва още, че потребителите изразяват опасения от високите цени на жилищата. В същото време обаче голяма част от тях заявяват, че планират да купуват апартаменти в следващите три месеца.

Последни новини
Още от Новини