ЕЦБ ще създава конкуренция при количествените улеснения

Институцията закупи дългови ценни книжа за 480 млрд. евро от март насам

Сградата на ЕЦБ. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Сградата на ЕЦБ. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

ЕЦБ ще вкара елемент на конкурентност в удължената си програма за количествени улеснения. Процедурата по придобиване на облигации от страна на банката може и да изненада някои инвеститори през 2016, свикнали да се придържат към търговията на стриктно двустранна основа – по телефон, електронна поща или през частни търговски системи, пише Bloomberg.

След като от институцията придобиха правителствени облигации и дълг на отделни агенции за 480 млрд. евро от март насам, при които операции цените и ценните книжа обект на придобиване бяха държани в тайна, от ЕЦБ ще станат по-прозрачни при извършваните сделки. Някои от 19-те централни банки в еврозоната, прилагащи програмата за количествени улеснения, могат да прибягнат до обратен аукцион. Това е такъв тип търг, при когото продавачите се конкурират един с друг подбивайки цената. За това информираха от базираната във Франкфурт институция.

Централните банки на Франция, Холандия и Литва изпробват този метод от октомври, установявайки, че с подобни търгове „може да се постигне конкурентно ценообразуване“. От ЕЦБ на свой ред заявяват, че обратните търгове могат да бъдат прилагани съвместно с традиционните покупки в „определени специфични пазарни сегменти“, без да уточняват кои са те. Осъзнавайки намалените нива на търговия, от институцията намират новия метод за придобиване за „полезен“ при по-неликвидните пазарни сегменти.

От европейския регулатор предприемат постепенни стъпки за отваряне на на планираните облигационни покупки към повече конкурентност. Този подход е коренно различен от дългогодишната програма за количествени улеснения на Фед, които широко използваха обратните аукциони. Така инвеститорите и обществеността обикновено бяха съветвани дни предварително кои ценни книжа са обект на придобиване.

В резултат на тези аукциони, от ЕЦБ могат да постигнат много по-добра цена, която ще бъде за сметка на маржините на печалба на дилърите, смята Хаоксиан Жу от Massachusetts Institute of Technology.

Последни новини
Още от Новини