Anglo American продава мина за $36 млн.

Причината е планът за драстично съкращаване на разходите

Снимка: Dean Hutton/Bloomberg Снимка: Dean Hutton/Bloomberg

Anglo American Plc постигна споразумение да продаде своята въгледобивна мина в Дартбрук, Австралия, за $36 млн., като компанията продължава да се освобождава от свои активи на фона на драстичното съкращаване на разходите.

Производителят ще продаде дела си от 83% в проекта на базираната в Лондон Australian Pacific Coal Ltd, предава Bloomberg. Anglo American също така ще получава процент за всеки тон въглища, добив или преработен в мината.

Anglo American е най-слабо представящата се компания в бенчмарка FTSE 100 през тази година. Дружеството обяви плановете си през този месец да намали броя на мините си наполовина и да свие служителите си до 50 000 от сегашните 135 000. Производителят се стреми да трансформира бизнеса си към по-устойчив модел, които да не бъде толкова засегнат от срива в цените на суровините.

Anglo American ще се съсредоточи върху медта, диамантите и платината, заяви главният изпълнителен директор Марк Кутифани. По думите му стоки като желязната руда и въглищата страдат от хронично свръхпредлагане и ще останат предизвикателни пазари.

Последни новини
Още от Новини