Алексиев: Постигнатите от МФ резултати са спорни

Вече не ставаме свидетели на затягане на разходите и бюджетна дисциплина, въпреки че преди бяхме сред страните за пример, коментира експертът

Явор Алексиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Явор Алексиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Между 2010 и 2012 – годините на най-сериозната криза, натрупаният бюджетен дефицит в България бе 5,3 млрд. лв. Между 2013 и 2015 общият дефицит е 7,4 млрд. лв. С други думи у нас не ставаме свидетели на затягане на разходите и бюджетна дисциплина, въпреки че преди бяхме сред страните за пример. Това заяви в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria икономическият анализатор от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев. Той посочи, че постигнатите резултати от Министерството на финансите са спорни и добави, че не би могъл да определи Владислав Горанов като „добрия финансов министър“.

„Да, тази година имаме по-висока събираемост и може би по-нисък бюджетен дефицит. Въпросът е, че това до голяма степен се дължи на по-силния икономически ръст, който не беше очакван от МФ“, коментира Явор Алексиев.

„Не бих казал, че бюджетен дефицит от 2,5-2,6% е добър резултат. Aко можем да направим паралел между Владислав Горанов и Симеон Дянков, вторият - макар и не лишен от своите грехове в управлението си - в рамките на най-голямата криза успя да свали бюджетния дефицит от 4% до 0,5%“, изтъкна икономическият анализатор.

Повече може да видите в разговора на Алексиев с Делян Петришки

 

Последни новини
Още от Новини