Пазарът е все по-разочарован от пасивността на Драги

Пазарният консенсус е все по-малък и по-малко оптимистичен за по-нататъшни действия на ЕЦБ

Марио Драги. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Марио Драги. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Инвеститорите в държавни облигации от еврозоната ще отчетат първата си месечна загуба от август насам, след като залозите за допълнително стимулиране от страна на Марио Драги и компания се оказаха твърде оптимистични, пише Bloomberg.

След като направиха доходност от 3 на сто през трите месеца до края на ноември, суверенните дългови ценни книжа от региона изгубиха 0,9%, отразявайки провала на президента на Европейската централна банка да предостави решителни политически действия спрямо пазарните очаквания. Решението на ЕЦБ да намали лихвения процент по депозитите до -0,3% на 3 декември съвпадна с нагласите, но пазарът остана разочарован от липсата на повече месечни покупки на активи.

Разочарованието беше още по-голямо за биковете, когато Драги заяви на 14 декември, че сегашният обем на стимулите ще бъде достатъчен за генериране на инфлацията от малко под 2 на сто, която банката цели. Той отново повтори, че институцията остава готова да направи това, което е необходимо, за да се покачат цените.

На този фон Федералният резерв предприе първото увеличение на лихвените нива в САЩ от почти десетилетие. Испанските облигации остават почти без промяна в сряда след двудневен спад, показващ малките признаци на паника на пазара след промяната на политическата картина в страната през уикенда.

"Има доста хора, които си промениха очакванията, след като ЕЦБ ги разочарова в началото на декември", каза Мариус Дахайм, старши стратег в SEB AB във Франкфурт. "Пазарният консенсус е все по-малък и по-малко оптимистичен за по-нататъшни действия на ЕЦБ. Другото нещо е по отношение на Фед. Очакванията вече са за по-малко увеличения на лихвния процент за 2016".

Доходността по 10-годишните облигации на Германия остава почти без промяна при 0,61% към 12:30 часа българско време, след като падна до 0,45% в началото на месеца. За този месец се отчита ръст с общо 0,13 процентни пункта.

При испанските 10-годишни книжа доходността е 1,80% след реализираното покачване с 0,10 процентни пункта в предходните два дни.

Последни новини
Още от Пазари