Моди в Москва за оръжейни и енергийни сделки

Антъни Халпин, Bloomberg News

Нарендра Моди, министър-председател на Индия на лекция в Сингапур на 23 ноември 2015. Photographer: Nicky Loh/Bloomberg Нарендра Моди, министър-председател на Индия на лекция в Сингапур на 23 ноември 2015. Photographer: Nicky Loh/Bloomberg

Антъни Халпин, Bloomberg News за очакванията от посещението на индийския премиер Нарендра Моди в Москва.

Какво очакват Моди и Путин да постигнат при тази визита?

Това е по-скоро връщане на визитата, която Путин направи през декември миналата година. Тогава Моди заяви, че връзките с Русия заема уникално място в индийската външна политика.

Тогава разговорите бяха за петрола, въоръжаване и ядрени съоръжения. Тази година темите са сходни. Индия се надява да сключи договор за отбрана с Русия, най-важното споразумение през последните десет години.

Те искат за купят модерни въздушни отбранителни системи С-400, говори се и за купуването на хеликоптери, подводници, бойни кораби.

Така че, това са много важни отношения и за двете страни. Индия гледа на Русия като ключов доставчик на оръжия, който да й помогне да поддържа стратегическия баланс с Китай и страните от азиатския регион.

Русия счита Индия за много важен оръжеен пазар, макар да среща конкуренцията на САЩ и Франция през последните години. Но Русия е най-важния оръжеен партньор на Индия от 50 години и възнамерява да запази това положение. Моди го очаква топло посрещане в Москва и по-късно тази вечер има лична вечеря с президента Путин.

 

Колко точно близки са отношенията между двете страни? Какво ще получи всяка от страните от тази връзка?

Русия иска да задълбочи отношенията си с Индия отчасти като компенсация за наложените санкции от ЕС и САЩ заради кризата в Украйна. Миналата година Моди ясно заяви пред Путин, че не одобрява тези санкции. По този въпрос той дава подкрепата си по-категорично от някои други държави. И двете страни искат да задълбочат търговските си връзки.

Вчера външният министър на Индия заяви, че те се надяват да утроят търговията помежду си и през следващите 10 години оборотът да достигне 30 милиарда долара. Така че, за Русия визитата е важна в опит да компенсира наложените санкции, а за Индия е важно заради конкуренцията с Китай.

Русия се възприема не само като доставчик на оръжие,  но и доставчик на енергия. Миналата година се обсъждаха доставки на петрол, тази година те отново ще бъдат на масата за преговори. Изглежда Русия ще строи или по-скоро ще разширява един от индийските ядрени реактори, за да помогне на Индия в енергийното производство. Явно и двете страни имат значителни ползи от отношенията си.

 

Последни новини
Още от Новини