Калфин: Не можем да развиваме икономика на ниските доходи

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в "Бизнес старт"

Ивайло Калфин. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Калфин. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ще има минимални работни заплати по сектори, но те няма да се определят по твърда формула, а основен приоритет за 2016 е реформата, свързана с хората с увреждания, заяви вицепремиерът Ивайло Калфин пред Bloomberg TV Bulgaria.

На прехода между две години

Пенсионната реформа и промяната при детските са основните неща, които вицепремиерът открои в прегледа на отминаващата година. 

"Заковахме параметрите на пенсионната система, надявам се, почти за 20 години напред."
 

По думите му е направена една значителна промяна при помощите за деца. Същите средства ще имаме и през следващата година, но с по-голям обхват и насочени към отговорното родителство. 

Основните задачи за следващата година включват преустройство на цялата система за хората с увреждания и връщането на хората, които са извън пазара на труда. Основният стимул е икономиката, но ние се опитваме да стимулираме тези, които ще влязат на пазара не само поради развитието на икономиката, които имат нужда от квалификация и обучение, каза вицепремиерът, като припомни, че през август безработицата се е понижила до нива, невиждани от 2008.

За социалния бюджет

В рамките на увеличението на бюджета с 2 млрд. лв през 2016, министерството ще разполага с 400 млн. лв. повече, обясни вицепремиерът. Основната сума - 350 млн. лв, които отиват за актуализация на пенсиите и във връзка с очаквания ръст на пенсионерите през следващата година. Останалата част от увеличението е предназначена за разширяване на възможностите на семейства с до три деца и за приемните семейства.

За пенсионната реформа

Калфин посочи, че пенсионната реформа е била важна, за да започне да се балансира НОИ. От близо 52% държавно финансиране на НОИ слизаме на 50% през 2016, въпреки че вече минаваме тази психологическа граница от 10 млрд. лева, поясни той.

При равни други условия, човек, който се пенсионира  през 2025 ще взема с 40% по-висока пенсия, разбира се, при един и същ доход. Разбира се, доходите ще растат, така че се надявам пенсиите да са доста по-високи, каза Калфин.

По думите му средният живот в пенсия в България е един от високите в Европа - над 18 години, така че увеличението на възрастта не е толкова страшно. Има много хора в пенсионна възраст, които искат да продължат да работят и това трябва да се насърчава.

Като обем са прехвърлени около 70 млн. лв от универсалните пенсионни фондове, съобщи още той. Има около 10 000 издадени заповеди на НОИ за преизчисляване на пенсиите на фона на 2.1 млн. пенсионери, каза вицепремиерът. Основно това са хора, които получават по-ниска ранна пенсия  от сектор "Сигурност". Подобно твърдение преди месец изказа в ефира на Bloomberg TV Даниела Петкова, председател на УС на ПОК „Доверие".

Те са родени след 1960, имат сметка в УПФ, но достъп до нея имат след като навършат 65 години. Преди това получават само пенсия от НОИ, която е намалена. Така че средният размер на увеличаване на пенсията, когато се прехвърли, е малко 70 лв. Тогава, когато се прехвърли, те започват да получават пълната си пенсия. Така е и редно. Аз разбирам бизнес логиката на пенсионните фондове, които казват, че не могат да поемат ранното пенсиониране. Те имат задължение да плащат доживот. Проблемът не е в тях, а в това, че моделът трябва да се промени", каза Калфин.

Той се спря и на изтичащия през януари 6-месечен срок, предвиден в КСО, който бе даден на силовите ведомства да разпределят работещите при различни условия. Проблемът е, че ние изкуствено създаваме противопоставяния на различни групи и това нарушава чувството за справедливост, обобщи Калфин.

За детските и демографската политика

Бюджетът е на хората, трябва да решим как да го разпределим. Ако всяка една майка получава по 60 лв, това означава 1 млрд. лв повече разходи. Този милиард трябва да дойде или с допълнителни данъци или с някакво преразпределение на средствата, които се изразходват. Безплатните детски градини също отиват нататък.

След последните промени около 3 300 малолетни родители спряха да получават детски, съобщи министърът на труда. Изведнъж майките студентки, които се записваха за един семестър, намаляха около 4 пъти.

Практиката показва, че трябва да стигнем две трети от европейските доходи, за да започнат да се връщат младите хора. Въпросът е, че много млади жени в детеродна възраст, които работят в чужбина и раждат там децата си, посочи Калфин.

Има неща, които може да се направят и такива, които не може да се направят, каза вицепремиерът и обясни: Големите доходи няма откъде да дойдат. Но съчетаването на работа с отглеждането на дете е напълно възможно. Законът вече позволява гъвкаво работно време, включително работа от вкъщи в определени дни и това не е в ущърб на работодателите, каза Калфин.

За доходите

Не можем да правим икономика на ниските доходи и бизнесът постепенно трябва да се настройва за това, категоричен бе вицепремиерът. 

Работодателите казват, че заради увеличението на МРЗ до 420 лв, една фирма може да влезе в сивия сектор. "Колко време ще издържи на пазара една такава фирма със заплата от 380 лв?", запита риторично Ивайло Калфин.

Той хвърли яснота и по новия механизъм за определяне на минималната работна заплата, който предстои да се приеме. Тя няма да зависи автоматично от определени показатели, но ще се реши кои показатели ще се вземат предвид, стана ясно от думите му. На второ място, ще се даде възможност на бизнеса и синдикатите да преговарят максимално дълго време и държавата ще се намесва само там, където няма съгласие. "Нямам нищо против да се премахнат минималните осигурителни прагове и да има минимални работни заплати по сектори", каза той.

 

Последни новини
Още от Новини