Защо Пловдив се оказа атрактивна аутсорсинг дестинация?

Икономистът Георги Стоев отговаря в предаването Boom&Bust

Георги Стоев Георги Стоев

Навлизането на много инвеститори в Пловдив, особено в ИТ сектора води със себе си и добри перспективи за офис сградите, коментира икономистът Георги Стоев в предаването Boom&Bust. 

Беше изненада да разберем, че производственият капацитет в Пловдив е по-голям от София, измерено през броя на работещите в производство. Те са и повече от Варна и Бургас, взети заедно. Местните хора не го осъзнаваха като плюс пред другите дестинации за инвестиции, каза икономистът, според когото Пловдив има много какво да наваксва като място за инвестиция.

Издаваме каталог Инвестиционна дестинация Пловдив и там изброяваме факторите за насочване физически на производството в Пловдив или в зоните около града като Тракия – едно обединение на шест-седем обособени зони, посочи Стоев. Той коментира и предизвикателствата на това да се прави бизнес в Пловдив.  Вече трудно се намират дори нискоквалифицирани работници.

"Ако във втория по значимост регион не можем да осигурим трудов ресурс на инвеститорите, това трябва да е сериозна червена лампа и за другите градове."

Стоев коментира и влиянието на развитието на града като аутсорсинг дестинация върху пазара на имота.

"Много е важно да се припомни, че развитието на пазара на имоти и в частност офис площи няма как да се случи само по себе си. Няма смисъл от самоцелни инвестиции, ако няма интерес за развитие на дейност в тези офиси. Основният двигател в момента са ИТ компаниите, които сами са определили Пловдив като втори град за аутсорсинг на бизнес процеси."

На наши оценки около 4500 човека в момента работят,  а според  по-розовите прогнози трябва да достигат 10-12 хиляди. Ако се приеме, че на човек, са нужни 10 кв метра работна площ, значи има нужда от нови 100 хил. кв метра клас А, които в момента са ограничени

Според Стоев доходността в този сегмент ще е по-добра, отколкото в жилищния сегмент.

Последни новини
Още от Новини