Фед нареди на Higher One да върнe милиони на подведени студенти

Компанията трябва да върне десетки милиони заради подвеждащи рекламни материали

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв и Федералната корпорация по депозитно застраховане глобиха Higher One – компания за изплащане на финансови помощи и за възстановяване на заеми, съобщава Bloomberg. Причината е, че компанията е подвела 1,5 милиона студенти да платят такси, за да получат достъп до средствата, които са получили като финансова помощ. 

Таксите, платени от около 570 хиляди студенти, отворили си сметки в Higher One в период, когато сайтът и рекламните материали на компанията са смятани за подвеждащи, ще бъдат възстановени като те ще получат 24 милиона долара. Higher One освен това ще плати глоба от 2,23 милиона долара. В отделно съобщение Федералната корпорация по депозитно застраховане казва, че Higher One и WEX Bank в Юта, която е работила съвместно с компанията, ще бъдат глобени и ще трябва да възстановят 31 милиона долара на още 900 хиляди души. 

„Подвеждащи маркетингови практики по отношение на студентските заеми няма да бъдат толерирани“, каза Лаел Брайнард от борда на Фед. 

Главният изпълнителен директор на Higher One Марк Шнайбаум коментира, че „вече са направени промени в продуктите и услугите, в отговор на повдигнатите въпроси, които са най-вече свързани с практики, приключили през 2013“. Той е начело на компанията от 2014 г. 

Обвинението на Фед е в това, че компанията е пропуснала информацията, оказваща как студентите могат да получат достъп до финансовата помощ без да се налага да отварят сметка в нея. Пропусната е била информация и за таксите, свързани с продуктите на компанията, както и за достъпа до средствата от банкомати, откъдето студентите са могли да теглят средства без допълнителни такси.

„Важно е финансовите продукти, предлагани на студенти в университет, според програмите на тези университети, да са ясни, прозрачни и надеждни“, каза председателят на  Федералната корпорация по депозитно застраховане Мартин Грюнберг. 

 

 

Последни новини
Още от Новини