Еврозоната отпуска още 1 млрд. евро на Гърция

Сумата е одобрена, след като Атина се съгласи да изпълни втория пакет от реформи

Гръцкият премиер Алексис Ципрас. Смимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Гръцкият премиер Алексис Ципрас. Смимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Спасителният фонд на еврозоната одобри транша от 1 млрд. евро за Гърция, след като Атина се съгласи да изпълни втория пакет от реформи, съобщава Investor.bg, позовавайки се на DPA.

Плащането чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) е третият транш от първоначалния заем от 16 млрд. евро, одобрен през август.

“Надявам се, че доброто сътрудничество с нашите гръцки партньори ще продължи, така че първият преглед на програмата на Европейския стабилизационен механизъм да може да бъде завършен в началото на 2016 г.”, заяви Клаус Реглинг, управляващ директор на ЕСМ.

По думите му само успешното приключване на този преглед може да доведе до дискусии за бъдещо опрощаване на дълговете на Гърция, както заяви преди време и Еврогрупата.

Плащането беше одобрено миналата седмица от заместник-министрите на финансите в еврозоната, след като Атина оттегли спорния пакет от мерки за социална справедливост от парламента.

Реформите, на които се е съгласила страната, са свързани с преструктурирането на приватизационния фонд, който продава държавни компании, както и с промени в банковия сектор.

Последни новини
Още от Новини