Дончев: Усвоените евросредства са 7,4 млрд. евро

Сумата е 94% от бюджета на оперативните програми за периода 2007-2013

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към момента от бюджета на оперативните програми за периода 2007-2013 са усвоени 94%, или 7,4 млрд. от общо 7,9 млрд. евро. Това каза пред БНР вицепремиерът с ресор еврофондове Томислав Дончев, цитиран от Investor.bg. По думите муинформационната система ИСУН отразява ситуацията с известно закъснение, което означава, че не е отбелязано усвояването на още около 150 млн. евро.

Дончев потвърди, че е напълно възможно в края на периода да се окаже, че са усвоени 95% от бюджета на оперативните програми.

За работата по еврофондовете през отминаващата 2015 той отчете, че освен да затваряме стария програмен период, трябваше да отваряме новия 2014 – 2020, както и да се одобрят процедури по новите програми.

Окончателните данни за изминалия период ще бъдат отчетени в края на януари.

Попитан доколко България е зависима от еврофондовете за изграждането на инфраструктура, той припомни, че близо 80% от публичните инвестиции се правят с европейски пари. Това по думите му е нормално за нова държава членка. Но отрече, че икономиката ни се движи от еврофондовете. Този процес (еврофинансирането - бел. ред.) няма да е безкраен и ще продължи само следващите пет години, предупреди Дончев.

Томислав Дончев смята, че 2015 е по-добра от 2014 в икономическо отношение, а растежът от 3% е няколко пъти по-голям от прогнозирания.

Последни новини
Още от Новини