Бизнесменът Орешкович предложен за премиер на Хърватия

Мост и ХДО искат безпартиен премиер

Хърватският флаг.Снимка: Bryn Colton/Bloomberg Хърватският флаг.Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

Двете партии, които водят преговори за създаване на правителство в Хърватия – Християндемкратичната общност (ХДО) и Мост – избраха безпартийния бизнесмен Тихомир Орешкович за премиер на страната, съобщава Bloomberg.

Лидерите на  ХДО Томислав Караманко и на Мост – Божо Петров – се спряха на 49-годишния бивш главен изпълнителен директор на хърватската Pliva Farmaceutika, която сега е собственост на израелската фармацевтична компания Teva Pharmaceuticals. 

„Орешкович е топ професионалист. Приоритет за нас беше премиерът да е експерт, безпартиен, тъй като нямаме време за експерименти и лоши решения“, каза Караманко пред репортери в Загреб на 23 декември. 

Постигнатото споразумение между ХДО и Мост слага край на шестседмични опити за формиране на правителство в Хърватия. Страната не е регистрирала годишен икономически растеж от 2008 г. насам. Мост иска да съживи икономиката като намали влиянието на държавата и свие публичната администрация. 

Президентът Колинда Китарович трябва да одобри назначаването на Орешкович за премиер, а след това той ще има 60 дни, за да бъде одобрен от парламента. 

Мост и Божо Петров бяха готови на коалиция със социалдемократите, които управляваха Хърватия до изборите, но след като преговорите с тях пропаднаха, те се обърнаха към Християндемократичната общност. По този начин Мост, която беше създадена преди едва три години и се превърна в трета политическа сила в страната на последните избори, ще има ключова роля в правителството на Хърватия. 

Мост има 15 места в парламента, ХДО – 59, а социалдемократите – 56. Двете големи партии се редуваха да управляват Хърватия, откакто страната стана независима през 1991 г.

„Назначаването на премиер технократ е катастрофално решение, тъй като реалните ходове ще бъдат извършвани от хората по високите етажи на двете партии. Първото препятствие пред него ще е да бъде одобрен от парламента, защото социалдемократите също ще излязат с кандидат в отговор, а гласуването е тайно“, каза Зарко Пуховски, професор по политически науки в Загребския университет. 

 

 

Последни новини
Още от Новини