2016 за европейските акции - нищо ново под Слънцето

Ръстът ще продължи да е воден от ликвидността на ЕЦБ

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Стратезите на европейските фондове казват, че през 2016 ще видим техните прогнози, които не са се осъществили през 2015, пише Bloomberg.

Индексът Stoxx Europe 600 щe е нагоре с близо 16% през следващата година, показва средната прогноза на 10 експерти, анкетирани от Bloomberg. Прогнозите на Commerzbank AG, които се приближават най-много до действителността последните две години, очакват акциите да скочат с общо 18%, подпомогнати от стимулите на Европейската централна банка.

"Това е един ръст, задвижван от ликвидността", каза Питър Диксън, икономист с ресор глобални акции в Commerzbank в Лондон. "Поглеждайки назад, количествените улеснения имаха положително въздействие върху пазарите на акции и през следващата година ЕЦБ може да избере да удължи сроковете за предоставяне на тази ликвидност".

Това е и нещото, което всички стратези очакват и занапред. Дори и най-мечи настроените като JPMorgan Chase & Co прогнозират 10% скок на Euro Stoxx 600 през следващата година. Citigroup Inc, които са най-оптимистично настроените, прогнозират 23% ръст. Бенчмаркът добавя 1,6% през днешната сесия в Лондон.

Сред основните причини за оптимизма са разминаващите се политики между Федералния резерв и ЕЦБ. Ръст на капиталовите фондове от региона бе наблюдаван в 29 от последните 31 седмици, сочат данни на Bank of America Corp. Икономистите прогнозират ръст в еврозоната от 1,7% през следващата година - повече, отколкото през 2015 г. и най-много от 2010 г. насам.

Aндрес Ниг, ръководител на звеното за анализ на собствения капитал в Vontobel Asset Management в Цюрих, очаква нови върхове на акциите въпреки икономическата слабост в региона. Прогнозите му сочат спад на валутата до $1,04 през второто тримесечие и ръст на Euro Stoxx 600 до 5,9% през следващата година, като част от тласъка ще дойде от книжата на автомобилните производители.

"Ако еврото остане слабо или отслабне допълнително, това ще стимулира Stoxx 600", каза Ниг. "Постепенното възстановяване на икономиката в Европа и приличният икономически растеж в САЩ ще са допълнителен катализатор".

Европейските ценни книжа бяха поскъпнали с 21% тази година, преди опасенията за глобалния ръст и разочароващите допълнителни стимули на ЕЦБ да оставят Stoxx 600 с ръст от едва 4,2% от началото на годината до вчера.

Последни новини
Още от Новини