Shell съкращава разходите за 2016 с 2 млд. долара

Разходите за 2015 бяха понижени с 1 млд. долара

Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Най-голямата петролна компания в Европа – Shell – понижи с още 2 милиарда долара планираните си разходи за следващата година, докато се подготвя да придобие BG Group. Плановете за разходите след придобиването бяха понижени от 35 милиарда долара до 33 милиарда долара се казва в съобщение на компанията, публикувано на 22 декември. Планираните разходи за тази година също бяха понижени от 30 милиарда долара до 29 милиарда долара. 

Поевтиняването на петрола до под 37 долара за барел спрямо 55 долара за барел през април – когато сделката за придобиването на BG беше обявена – накара някои инвеститори да зададат въпроса дали Shell не плаща прекалено много. Компанията се защити, отговаряйки, че сделката ще подобри възможностите ѝ да поддържа дивидентите и ще я направи най-големия производител на втечнен природен газ в света с активи, простиращи се от Австралия до Казахстан.

Shell каза, че придобиването ще достигне границата на рентабилността, ако цената на петрола е малко над 60 долара за барел и че ще добави към оперативния паричен поток на акция, ако суровината се търгува на ниво от 50 долара за барел през 2016 г.

Shell ще плати в кеш и акции за придобиването, като то беше на стойност 70 милиарда долара, когато сделката беше обявена, но към 18 декември тя падна до 53 милиарда долара след поевтиняването на акциите на компанията. 

Рактийм Катакий, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Новини