Хиполенд: Онлайн магазинът ни е шампион

За продажбите на играчки по празниците Явор Николов, член на съвета на директорите на "Хиполенд"

Явор Николов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Явор Николов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Търсенето на играчки не е органично увеличаващо се, а се измества от по-маргинални продукти към по-качествени. Тази основна тенденция на пазара очерта в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria Явор Николов, член на съвета на директорите на "Хиполенд".

„Добре сме наситили ритейл пазара в България“, каза Николов. “Бъдещото ни развитие ще се опира на франчайзингови проекти, въпреки че много внимателно избираме своите партньори, а и инвестицията е много голяма за двете страни".

„Интерактивните играчки заемат все по-голям дял, като технологичният сектор представлява конкурент, само в краткосрочен аспект. В дългосрочен план, той е генератор на идеи за разработване на нови продукти за деца, предлагащи все повече и по-интересни възможности за интерактивни игри“.

Търговецът призна, че няма много български производители на играчки и добрите ритейлъри в България предлагат продуктите на световните лидери. Според него, за ритейлъра на детски стоки е „цяло предизвикателство да запази пазарния си дял, а ако иска да расте, то трябва много да внимава какви инструменти използва и дали ги прилага правилно“.

„Тази година ще завършим с ръст от над 20%, а това е резултат, с който не всеки ритейлър може да се похвали“.

„Тук става дума за преразпределение, а не за растеж на пазара. Увеличаването на нашите продажби е за сметка на това, че взимаме от дела на свои конкуренти, по-малки или по-големи“, каза бизнесменът. По думите му втората печеливша карта, на която са заложили, са „възможностите, които предлагаме на децата за развитие.“

След стъпването на веригата в Румъния Николов каза, че разликата между българския и румънския пазар е в големината и в покупателната способност.

„Румънският пазар е доста по-голям и платежоспособен от българския. Той е и доста по-конкурентен. Никой не може да очаква, отивайки на нов пазар, където има други, доказали се компании, да му бъде лесно. Но ние сме обнадеждени“.

"Ритейл пазарът е много бърз. Осъзнаваш грешките си и имаш възможност да ги коригираш“.

Бъдещето ни, като развитие, е в Централна и Западна Европа, вярва търговецът. „Ние можем да бъдем конкурентни там. Форматът ни е интересен и надценките ни са по-умерени от тези в Западна Европа. С огромно удоволствие бихме влезли в Унгария, считаме, че бихме постигнали добър успех и в Австрия“.

Електронната търговия шефът на Хиполенд коментира така: „Онлайн магазинът ни е шампион по ръст, а тази коледна кампания, и по обем продажби. Това означава, че електронната търговия има бъдеще и то е светло“.

 

Последни новини
Още от Новини