Русия може да спре вноса на до 80% от турските стоки

На мястото на турските изпълнители ще дойдат местни компании

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Руското министерство на промишлеността предложи налагането на забрана за внос на 70-80% от стоките, произведени от турския сектор на леката промишленост, съобщава руската информационна агенция ТАСС, цитирана от Investor.bg.

Агенцията се позовава на коментар на зам.-министъра на промишлеността и търговията Виктор Евтухов.

"Можем спокойно да заменим 70-80% от вноса на турските промишлени стоки. Вносът не е толкова голям – възлиза на 1,1 млрд. евро, което е 6% от общия обем”, е коментирал Евтухов.

По думите му Министерството на промишлеността вече е изпратило в Министерството на икономическото развитие предложение за ограничаване на вноса на турски промишлени стоки със 70-80%.

Агенцията припомня, че отношенията между Русия и Турция се изостриха, след като в края на ноември турските военно-въздушни сили свалиха руски военен самолет заради обвинение, че е нарушил въздушното пространство на страната.

Президентът на Русия Владимир Путин определи акта на Анкара като “удар в гърба”. Няколко дни по-късно той подписа указ, с който забрани на руския бизнес да наема турски работници и отмени безвизовия режим с Турция.

Поетапно бяха въведени и ограничения за вноса на турски стоки, спряха и продажбите на туристически пакети за Турция и се затяга контрола върху турския автомобилен транспорт в Русия.

Вчера министърът на строителството и жилищните въпроси Михаил Мен обяви, че се намалява до минимум и участието на турски фирми в руския строителен бизнес.

Според Мен не повече от 20 на сто от строителните дейности по големите обекти се осъществяват от турски строителни компании. Повечето са за стадиони, както и няколко небостъргача в Москва.

На мястото на турските изпълнители ще дойдат руски компании, допълни министърът.

Последни новини
Още от Новини