Рикадона: Фед обяви победа над финансовата криза

Повишението на лихвите сигнализира доверие в американската икономика, каза анализаторът

Карл Рикадона Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Карл Рикадона Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Намеренията за 4 повишавания през 2016 на основния лихвен процент от Фед са твърде оптимистични. Това каза главният икономист на Bloomberg Карл Рикадона в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. Той говори за ефекта от политиката на централните банки върху икономиката. "Очаквам две или максимум три, тъй като икономиката е все още твърде крехка - повече отколкото предполага Фед", допълни още той.

Въпреки това повишението на 16 декември донесе силно психологическо послание, заяви икономистът. С това решение „Фед обяви победа над финансовата криза“, каза журналистът. Повишението на лихвите покaза, че американската икономика е устойчива.

На въпрос дали в бъдеще по-голямата част от политиката на Фед няма да бъде просто говорене експертът отговори, че Федералният резерв положи големи грижи да увеличи прозрачността през последните десет години. "В бъдеще ще бъде по-лесно да се интерпретира езика на централните банки."

Обръщайки поглед към ЕЦБ, главният икономист в Bloomberg каза, че "икономическият цикъл в Европа закъснява с няколко години", както и политиката на ЕЦБ. Тя ще продължи да бъде експанзивна през 2016 и ще се преследва девалвация на еврото. Европейските страни, които не са в еврозоната ще продължат да усещат натиск върху собствените си икономики вследствие вливането на капитали от държавите, използващи еврото. Това ще принуди централните им банки да водят успоредна политика с ЕЦБ, заяви анализаторът.

По повод задържането на лихвите от страна на Английската централна банка през 2015 Рикадона каза, че Великобритания все още има излишъци в трудовия си пазар, които централната банка „иска да обере“. Очаквам покачване на лихвите на Острова през май 2016, допълни той.

Последни новини
Още от Новини