Qatar National Bank придобива турското звено на NBG

Катарската банка ще се сдобие с 99,81% от акциите на Finansbank

Снимка: Gabriela Maj/Bloomberg Снимка: Gabriela Maj/Bloomberg

Qatar National Bank (QNB) съобщи, че купува турското звено на National Bank of Greece (NBG) за $2,94 млрд. в едно от най-големите придобивания към днешна дата от катарския кредитор, пише The Wall Street Journal.

Базираната в Доха QNB, която наполовина е собственост на Държавния инвестиционен фонд на Катар, ще придобие 99,81% от акциите на Finansbank. Сделката ще бъде финансирана със собствени средства. Катарската банка заяви, че ще остане "силно капитализирана" въпреки споразумението.

NBG, която е най-голямата гръцка банка, ще използва парите от сделката, за да върне част oт помощта, предоставена от гръцката държава за покриване на капиталовия недостиг в размер на 4,6 млрд. евро ($5,02 млрд.). Липсата беше установена по време на стрес тестовете на Европейската централна банка.

В допълнение към плащането на $2.94 млрд., QNB ще изплати и $910 млн. от дълга, който гръцкият кредитор е предоставил на Finansbank. Това означава, че след сделката ликвидността на гръцката група ще се увеличи с около $3,5 млрд. Това ще позволи на гръцката банка да изплати задълженията си по облигациите, притежавани от държавата и върне спешната ликвидност, предоставена от ЕЦБ.

"В резултат на тази сделка NBG ще бъде най-добре капитализираната и най-ликвидна банка в Гърция", заяви главният изпълнителен директор на NBG Леонидас Фрагкиадакис. "Нашата цел е да се преразпределят ресурсите за подкрепа на гръцкото икономическо възстановяване", каза още той.

Подкрепяната от Държавния фонд на Катар QNB през последните години се очертава като една от най-гладните за развитие банки в Близкия изток. Кредиторът отдавна сигнализира интереса си към Турция, като следващата логична стъпка е да се търсят по-големи пазари извън Катар и останалата част от Арабския свят.

Последни новини
Още от Новини