Испанската икономика расте с 3,2% през 2015

Само през четвъртото тримесечие БВП скача с 0,8% на тримесечна база

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Испанската икономика нарасна c 0,8% на тримесечна база през четвъртото тримесечие, съобщи централната банка на страната, поддържайки темпото на разширяване от предходните три месеца.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания се разшири с 3,2% през 2015, предава Bloomberg, позовавайки се на месечния бюлетин на банката. Тримесечният темп на растеж достигна 1% през третото тримесечие.

"През втората половина на годината се забелязва скромно забавяне на производството, което обаче не променя базовия сценарий на траен растеж на БВП в течение на следващите няколко тримесечия", заяви банката в доклада си.

Според данните испанските потребители и фирми сега движат възстановяването с оглед на рекордно ниските проценти на Европейската централна банка, които стимулират икономиката. Продажбите на дребно скочиха до 10-месечен връх през октомври, когато активността в сектора на услугите нарасна с най-бързия темп в от три месеца през ноември.

Испанската икономика расте с най-бързите темпове в последните 8 години, подкрепена от по-ниските цени на петрола, благоприятния обменен курс на еврото и количествените улеснения на Европейската централна банка.

Въпреки това не всичко се развива според очакванията на политиците в Испания. Продължителният период на политическа несигурност, съчетана с промяна на посоката на реформите и мерки за финансова консолидация "може да засегне доверието в икономиката", посочи в скорошен доклад Fitch Ratings.

"Във вътрешен план основният източник на несигурност е свързан с посоката на икономическата политика, като се има предвид влиянието на програмата за реформи и бюджетната политика и по-специално върху доверието и разходните решения", заяви централната банка.

Последни новини
Още от Новини