Deutsche Bank AG разследва съмнителни сделки за 10 млрд. долара

Някои от активите в тези сметки се смята, че принадлежат на приближени до руския президент Владимир Путин

Кремъл. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Кремъл. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Deutsche Bank AG e идентифицирала 4 млрд. долара подозрителни транзакции, отнасящи се до Русия в допълнение към 6 млрд. долара огледални търговски сделки, които вече се проучват, заявяват няколко източника, запознати с прегледа, извършван от банката, предаде Bloomberg.

Това означава, че под въпрос са операции за 10 млрд. долара, които може би не са били проверени за пране на пари, когато клиентите са изнасяли сумите от Русия. Сред недокладваните преди сделки са такива, които постоянно са били в една и съща посока - основно поръчки за покупка.

Най-големият германски кредитор е споделил тези открития с международните власти през септември, според двама души, запознати с доклада на банката. За прокурорите в САЩ преди е съобщавано, че проверяват дали начинът, по който Deutsche Bank третира огледалните сделки нарушава мерките срещу изпиране на пари в САЩ. Властите в САЩ също са били наясно с допълнителни подозрителни сделки Руската централна банка наложи малка глоба на Deutsche Bank (5000 долара), след като проследи някои от операциите в страната, но разследването на щатското правосъдно министерство продължава. Ако се открие нарушение на регулациите, цялата сума на сделките ще бъде фактор при определянето на крайната глоба. От министерството са отказали коментар.

Вътрешният преглед на Deutsche Bank, проведен през последната година, идва на фона на други разследвания. Банката плати около 2.75 млрд. долара за нарушаване на санкциите и за манипулиране на лихвените проценти. Тя е разследвана в САЩ и за потенциална манипулация на валутния пазар и цената на металите.

Първите индикации, че банката разследва руските операции са от юни, когато стана ясно, че се проучват няколко години - от 2012 т. , на т. нар.огледални сделки - при които клиентите купуват акции в Русия и едновременно продават подобни акции в чужбина в чуждестранна валута. Така се установят и останалите транзакции за 4 млрд. долара. Някои от тях са били свързани със същите сметки, които се възползват от огледалните сделки.

През октомври банката заяви, че нейният преглед на руските операции е показал нарушаване на вътрешните й политики и пропуски в контрола. Тя съобщи, че е увеличила резервите за съдебни обезщетения с 1.2 млрд. евро, основно, за да покрие потенциални задължения, свързани с руските операции. Банката отказа коментар за по-широкия обем на сделките. Говорителят Аманда Уилямс се позова на вътрешен доклад от октомври, който разкрива, че банката разследва "значителен" обем сделки с ценни книжа от нейни клиенти в Лондон и Москва.

Вътрешното разследване на операциите с Русия започна след като централната банка на страната е помолила през октомври 2014 да прегледа сметките на няколко клиента. Огледалните сделки, описани от руската банка, включват клиенти, купуващи руски акции за рубли в Москва и едновременна продажба в Лондон, обикновено за долари. Макар да са законни при някои обстоятелства, тези сделки може да се използват за заобикаляне на правилата за докладване на големи международните парични потоци.

Някои от активите в тези сметки се смята, че принадлежат на приближени до руския президент Владимир Путин, заявяват източници, запознати с темата, пред Bloomberg. Те включват роднина на президента и двама от най-близките му приятели - Аркадий и Борис Ротенберг. Няма индикации, че Ротенберг или някой от останалите свързани със сметките се разследват за тях. Представител на братята е повторил на 21 декемеври, че те не са въвлечени в такива сделки. Говорител на Кремъл е отказал коментар на тази "необосновани твърдения".

Последни новини
Още от Новини