Дерандонян: Нужен е публично-частен модел в социалните услуги

Най-голямото предизвикателство пред социалното предприемачество е неразбирането от страна на обществото, каза предприемачът

Ашод Дерандонян Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ашод Дерандонян Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Социалното предприемачество е предоставяне на социална услуга, която да бъде в помощ на хората. Това заяви в ефира на “Boom & Bust” по Bloomberg TV Bulgaria основателят на фондация „Заслушай се“ Ашод Дерандонян. Заедно със изпълнителният директор на Millennium Campus Network Сам Немат Вагар, който се включи с видео връзка, той говори за социалния бизнес, неговата цел и перспективата пред развитието му.

Двамата говориха и за своите съответни проекти и колко трудно им е било и все още е да потръгнат. „Ние развиваме платформа за преобразуване на говорът в текст“, каза Дерандонян. Целта е да подпомогнем хората със увреден слух, допълни той. При комуникация за тях е много важно да виждат усните на събеседника -  нещо много трудно в училищата, университетите и по време на събития поради огромните разстояния, обясни социалният предприемач.

Сам Немат Вагар изрази възхищението си от проекта на Дерандонян, наричайки го „визионер“ и отбеляза, че „той натиска за социална промяна, която трябва да подкрепим“. Той даде и няколко съвета по отношение финансирането на подобни стартъпи:

1. Вярвайте в това, което правите. Създайте програма, помагаща на общност, която вие познавате от първа ръка.

2. Излезте от зоната на комфорта.  Търсете най-различни хора.  

3. Постоянство. Ще чуете много „не-та“. Никой няма да иска да бъде първият инвеститор във вашата идея. Често пъти няма да има предприемач да реши проблема, което е шанс за вас. 99 пъти от 100 ще чуете не, но заради този стотен път си струва.

Дерандонян допълни, че неразбирането, което се среща от обществото и властите е основната пречка пред този тип бизнес. „Когато държавата предоставя услуга не се обръща особено внимание на качаството“, каза визионерът. Липсва стремежът към качество на частния сектор, обясни той. Поради това трябва да търсим публично-частен модел за предоставяне на социалните услуги, допълни предприемачът.

На въпрос дали се работи за печалба в социалния бизнес, той отговори, че „се работи, но тя служи самоза реинвестиране и разрастване.“

Целият разговор може да видите в следващото видео.

 

Последни новини
Още от Начало