Василева: За 2015 са наложени екосанкции за 5 млн. лв.

Министър Ивелина Василева, МОСВ, за състоянието на язовирите и водните обекти

Ивелина Василева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивелина Василева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Близо 3000 проверки е направило Министерството на околната среда и водите на водни обекти и язовири. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от investor.bg. 29% от направените предписания към басейнова дирекция „Дунавски район“ са изпълнени. Със 77% от препоръките на МОСВ са се справили в дирекция „Черноморски регион“, Източно-беломорски район“ - 13% и „Западно-беломорски район“ - 18%.

Това каза министърката във връзка с доклада на Прокуратурата за стопанисването на водните обекти и язовирите. Припомняме, че Прокуратурата установи риск от бедствия заради лошо управление на язовири и препоръча на МОСВ да глобява, ако физически и юридически лица не стопанисват правилно водните съоръжения.

За нарушения на екозаконодателството през 2015 г. са наложени глоби за над 5 млн. лв. от регионалните инспекции по околна среда в страната, каза Василева. За нерегламентирани сметища край реките кметове са глобени със 171 хил. лв. Извършени са 20 620 проверки на 18 499 обекта. Съставените актове са 965, а 1049 – наказателните постановления.

По Закона за околната среда част от средствата се превеждат на общините, на чиято територия са глобените обекти. Така местните власти са получили 1,7 млн. лв. Пак по закона средствата се изразходват от кметовете за екопроекти.

От РИОСВ принудително са затваряли цехове на замърсители, за което са издадени 37 заповеди. Министърът припомни, че една от заповедите засегна завода на „Монтюпе“ в Русе.

През 2015 г. след проверки за нерегламентирани сметища край реките кметовете на населени места са глобени със 171 900 лв.

Глобите постъпват в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). От своя страна предприятието е отпуснало средства за регионални системи за отпадъци и водни проекти на различни общини.

Последни новини
Още от Новини