Уилсън: 2015 бе година на противоречиви пазарни сигнали

Предстоящите 4 повишения на лихвите от Фед представляват най-големият риск пред американската икономика през 2016

Дейвид Уилсън Снимки: Bloomberg TV Bulgaria Дейвид Уилсън Снимки: Bloomberg TV Bulgaria

Инвеститорите са предпазливи за 2016. Това каза в ефира на „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria журналистът и колумнист в Bloomberg Дейвид Уилсън. Той говори за това каква беше изминалата 2015 за американските стокови пазари и каква се очаква да е 2016. „Обикновено в края на всяка година се изказват прогнози за поне 10% ръст на пазарите на акции. В момента средните са около 5% растеж“, допълни той.

Световната икономика не е в добра форма, за да поеме 4 повишения. Въпреки това има индикации, че бичият пазар ще продължи седма година, заяви Уилсън.

Американските индекси демонстрираха противоречиви сигнали през изминалата година, заяви икономистът. S&P 500 бележи ръст, а Dow Jones – спад. Нямаше единна посока в акциите, посочи той.

Колумнистът каза още, че силният долар е повлиял негативно на американските износители, тъй като стоките им вече се продават за по-малко долари. Очаква се някои „еднорози“ (старт-ъпи с пазарна капитализация от $1 млрд.) да бъдат листнати за първи път през 2016 като Uber, Snapchap и Airbnb.

Последни новини
Още от Новини