Русия въведе контрасанкции към Украйна

От 1 януари ще се прилагат вносни мита

Дмитрий Медведев. снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg Дмитрий Медведев. снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев съобщи, че е подписал постановление за въвеждане на режима "Най-облагодетелствана нация" вместо договора за зона за свободна търговия с Украйна. Освен това ще бъдат приложени контрасанкции.
От 1 януари 2016 в отношенията с Украйна ще се прилагат вносни мита и всички преференции отиват в миналото, заяви руският премиер на съвещание в Горки, цитиран от "Ведомости". "Такова решение е прието, както е известно, във връзка с това, че Украйна заяви, че от началото на следващата година започва прилагането на икономическата част от споразумението са асоцииране с ЕС. В тези условия трябва да защитим своя пазар и нашите производителите, като не допускаме внос на стоки от други страни като украински стоки", е казал Медведев.
Той също така добавя, че от 1 януари 2016 спрямо Украйна ще се наложат ответни икономически мерки във връзка с нейното присъединяавне към антируските санкции на ЕС и САЩ. Подписано е съответното постановление на правителството.
През август 2015 Москва разпространи контрасанкции на Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Черна гора, Албания, като въведе забрана за внос на селскостопански суровини и продоволствие. По отношение на Украйна бе направена уговорка, че няма да се въвеждат санкции, ако Киев отчете интересите на Русия при прилагане на съглашението за асоцииране с ЕС. Тъй като това не е направено, въпросните мерки ще се въведат и спрямо Украйна от 1 януари.
Припомняме, че през миналата седмица Киев обяви мораториум по изплащането на задълженията по облигации към Русия.

Последни новини
Още от Новини