Развиващите се пазари с по-голяма тежест при гласуванията на МВФ

Китай вече има третия най-тежък глас в институцията

Кристин Лагард, директор на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg Кристин Лагард, директор на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg

Промени в дяловете с право на глас в МВФ бяха приети от американския президент Барак Обама на 18 декември, след като преди това минаха през Долната камара и Сената, съобщава Bloomberg.

Планът за промените датира от 2010 г., но те така и не бяха ратифицирани досега. След ратифицирането на промените гласовете на развиващите се пазари при взимането на решенията на МВФ ще имат по-голяма тежест. Освен това перманентното финансиране, достъпно за базирания във Вашингтон фонд, се увеличава двойно. Фондът основно се финансира чрез квоти, разпределени между 188 държави, членуващи в него. Броят на общите квоти ще се увеличи двойно, а със същия обем ще бъде намалена кредитната линия, въведена в отговор на кризата – NBA (New Borrowing Agreement).  

Досега квотите на Китай отреждаха на страната шесто място по тежест на гласовете в МВФ след САЩ, Япония, Германия, Франция и Великобритания. Индия заемаше 11 място, а Бразилия - 14. След ратифицирането на промените, според плана от 2010 г., гласовете на Китай вече ще имат третата най-голяма тежест във фонда, тези на Индия – осмата, а гласовете на Бразилия -десетата. По този начин освен че от 1 октомври 2016 г. юанът влиза в кошницата резервни валути на МВФ, Китай се превръща в страната с третия по сила глас в институцията.

Шефът на МВФ Кристин Лагард каза, че промените ще засилят ролята на МВФ в подкрепа на световната финансова стабилност.

 

Последни новини
Още от Новини