Португалия раздържавява Banif-Banco Internacional

Испанската Banco Santander SA придобива дела за 150 млн. eвро

Снимка: Lourdes Segade/Bloomberg Снимка: Lourdes Segade/Bloomberg

Португалия ще продаде дела си в Banif-Banco Internacional do Funchal SA на испанската Banco Santander SA за 150 млн. eвро, като планира помощ в размер на 2,26 млрд. евро за "бъдещи непредвидени случаи", пише Bloomberg.

Базираният във Фуншал, Мадейра, кредитор се продава в рамките на резолюцията за национализираните активи, съобщи Централната банка на Португалия в неделя вечерта. Специално създаденият за целта фонд на страната ще предостави 489 млн. евро от помощта, докато 1,77 млрд. евро ще дойдат директно от държавата. Клиентите на Banif ще бъдат прехвърлени към Santander, а клонове на заемодателя ще станат клонове на испанската банка. Депозитите и облигации ще бъдат напълно защитени.

"Знам, че резолюцията на банка е болезнена и скъпа за данъкоплатците", заяви премиерът на Португалия Антонио Коста в неделя пред телевизионния канал SIC Noticias. "Едно от предимствата на този вариант е, че определено е решение на проблема".

"Проблемните активи" няма да бъдат прехвърлени към Santander, съобщи Централната банка на Португалия. Един "много ограничен" набор от активи ще остане под контрола на Banif и ще бъде ликвидиран в бъдеще, както и подчинения срочен дълг.

През 2013 португалското правителство инжектира 1,1 млрд. евро в Banif, след като заемодателят не бе в състояние да набере достатъчно капитал, за да отговори на нормативните прагове. След повишението на капитала правителството постепенно сви дела си в банката до 60,5%.

Последни новини
Още от Новини