Очертава се бавен избор на нов кабинет в Испания

Социалистите няма да подкрепят Рахой на първи тур

Разпределение на гласовете. снимка: Bloomberg Разпределение на гласовете. снимка: Bloomberg

Испанските социалисти заявиха, че ще гласуват срещу премиера Мариано Рахой, ако той потърси парламентарна подкрепа за втори мандат, сигнализирайки продължителни преговори за формата на следващото правителство, предаде Bloomberg. Народната партия на Рахой загуби мнозинството си на изборите в неделя.
След като обявяващата се срещу икономиите партия Podemos даде да се разбере, че ще гласува срещу Народната партия  при всички обстоятелства, опозицията на социалистите означава, че ще бъде почти невъзможно за премиера да поднови своя мандат от първи опит. Заместник председателят на социалистите Цезар Луена отказа да коментира какво може да направи неговата партия на втори тур от гласуването, когато вот "въздържал се" на 90-те депутата ще е достатъчен за Рахой.

Социалистите и Podemos изложиха позициите си в понеделник на срещи на техните ръководства, които да начертаят перспективите след неубедителните резултати на изборите на 20 декември.
Лидерът на Podemos Пабло Иглесиас заяви, че няма да позволи на Народната партия да управлява "нито активно, нито пасивно". Луена заяви, че на първия тур, когато Рахой се нуждае от абсолютно мнозинство в 350-членния парламент, социалистите ще гласуват с "не".

Испанските облигации и акции потънаха заради перспективите за нестабилност. Индексът Ibex 35 с понижи с 2.7 при отварянето в Мадрид, а доходността по 10-годишните ДЦК се покачи с 9 базисни пункта, след като по-рано скочи до 1.9%, най-високо ниво от пет седмици.

По испанските закони новият парламент трябва да бъде свикан до 13 януари, след което депутатите имат два месеца да изберат правителство. Ако не успеят, действащият премиер може да свика нови избори.
Рахой, който има 123 депутати, се нуждае само от разслояване на гласовете на втори тур, за да бъде избран.
 

Последни новини
Още от Новини