Обвинения и срещу бивш служител на Societe Generale за манипулации на Euribor

11 трейдъри на съд в Лондон на 11 януари

Седалищете на Societe Generale в Париж, Франция. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Седалищете на Societe Generale в Париж, Франция. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Бившият трейдър от  Societe Generale SA Стивън Еспер се превърна в единадесетия човек, обвинен от Бюрото за тежки измами в Обединеното кралство за манипулиране на европейския междбанков лихвен процент (Euribor), съобщава Bloomberg. 

Бюрото публикува съобщение на 21 декември, в което казва за повдигнатите обвинения срещу Еспер. Той трябва да се яви в съда в Лондон на 11 януари заедно с още 10 банкери от Deutsche Bank и Barclays, които бяха обвинени предишния месец, казват от прокуратурата. Срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения в заговор с цел измама, казаха от Бюрото за тежки измами. Освен срещу Еспер, обвинения са повдигнати и срещу бившите служители на Deutsche Bank Кристиан Битар, Андреас Хаусчайлд, Йорг Вот, Ардалан Ардалан Карагьозлу, Аким Крамер и Кай-Уве Капауф. Обвинения има и срещу бившите служители на Barclays Колин Бермингам, Карло Паломбо, Филип Морьосев и Сисе Боарт.  Световното разследване за манипулирането на междубанковите лихвени проценти, което започна през 2012 г., разширява обхвата си. 

Общо 24 души получиха обвинения в манипулиране на основните междубанкови лихвени проценти. Действията от миналия месец за първите по отношение на Euribor, който е европейският еквивалент на междубанковия лихвен процент във Великобритания – Libor. 

Barclays е първата компания, която беше глобена за манипулиране на Libor ставката през юни 2012 г., когато трябваше да плати 290 милиона паунда на американските и британските власти. Deutsche Bank пък беше глобена с рекордните 2,5 милиарда долара през тази година и беше принудена да уволни 7 служители. 

 

Последни новини
Още от Новини