Изборите не дадоха ясен сигнал за бъдещето на Испания

Политическите нагласи са динамични и рискуват нестабилност на страната

Снимка: Pau Barrena/Bloomberg Снимка: Pau Barrena/Bloomberg

Испания попадна на неизследвана политическа територия, след като премиерът Мариано Рахой изгуби мнозинството си в едни неочаквани откъм развитие избори, според които избиратели изместват „верността“ си към нови групи за сметка на двете основни партии, пише Bloomberg.

Народната партия на Мариано Рахой изгуби една трета от своите депутати, въпреки че победи основните си конкуренtи от Социалистическата партия и зае първата позиция по пътя на съставяне на мнозинство в новия парламент. Испанските избиратели можеха да избират oще между противопоставящата се на строгите икономии Podemos и либералната Ciudadanos, които общо взеха 109 места в 350-членния парламент.

"Полето е наистина отворено", каза Пабло Симон, професор по политически науки в Университета Карлос III в Мадрид. "Вървим към много дълги преговори, тъй като двата блока са почти изравнени".

Испанските избиратели се присъединиха глобалната реакция срещу политиката на строги икономии въпреки продължителния период на управление на Социалистическата партия. Политическите нагласи обаче са динамични и рискуват нестабилност на страната и реакцията на пазарните участници.

Еврото остава почти без промяна в азиатската търговия след оповестяването на резултатите, въпреки че очакванията са испанските акции и облигации да поемат рязко надолу на фона на прогнозираната политическа несигурност.

Преговорите за осъществяване на коалиция ще бъдат трудни, "като се има предвид враждебността между страните", каза Винченцо Скарпета, базиран в Лондон анализатор на Open Europe. "В най-добрия случай Испания ще се окажете със слабо правителство. В най-лошия испанците ще се наложи да се отправят към урните отново скоро", добави още той.

 

Последни новини
Още от Новини