HSH Nordbank ще финансира зелени проекти за 1 млрд. евро

Германската банка е най-големият проектно ориентиран кредитор в Европа за 2014

Снимка: Akio Kon/Bloomberg Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Германската държавна банка HSH Nordbank планира да даде тласък на проекти за финансиране на заеми за чиста енергия за повече от 1 млрд. евро, с което подчертава своята увереност в перспективите на отрасъла, пише Bloomberg.

„Банката е най-големият проектно ориентиран кредитор в Европа за 2014 и се стреми да запази господството си в кредитирането на „зелени“ фирми“, каза Ларс Куандел, ръководител на енергийното и инфраструктурно звено на HSH Nordbank. Банката, чийто проектно финансиране се оценява на около 4 млрд. евро, вложи около 900 млн. евро в нови източници на чиста енергия през тази година, добави Куандел.

"Нашата цел е да прехвърлим границата от 1 млрд. евро при финансирането на такива проекти", каза Ларс Куандел в интервю. "Бизнесът през новата година трябва да бъде подобен на този през 2015, но ние искаме да расте, включително в Скандинавия - най-вече в Швеция и Норвегия".

Кредитирането на възобновяеми енергийни източници може да заеме още по-голяма роля за HSH Nordbank, след като банката отдели лошите си активи в отделно ново звено. Банката кредитира „чиста“ енергия, включително водноелектрически проекти, в последните 25 години.

Последни новини
Още от Новини