ЕС удължи санкциите срещу Русия до 31 юли

Решението беше взето единодушно

Владимир Путин Снимка:Simon Dawson/Bloomberg Владимир Путин Снимка:Simon Dawson/Bloomberg

Европейският съюз удължи икономическите санкции срещу Русия с още 6 месеца докато въпросите по отношение на изпълнението на мира в Украйна продължават, съобщава Bloomberg. 

Санкциите, по които се съгласиха европейските лидери, трябва да останат докато Русия не започне да спазва напълно примирието, което беше договорено в Минск през февруари. Срокът на санкциите беше удължен до 31 юли, при условие, че те не бъдат подновени отново. 

„След като споразумението то Минск няма да бъде напълно спазено“ към 31 декември, „продължителността на санкциите се увеличава докато Съвета на ЕС продължава да оценява прогреса по имплементацията“, пише в съобщение на сайта на ЕС. 

Правителствата на страните членки от ЕС поддържат търговските и инвестиционни ограничения в отношенията си с Русия, за да принудят подкрепяните от Русия сепратисти в източна Украйна да спазват примирието. 

Примирието, договорено между руския президент Владимир Путин, украинския президент Петро Порошенко, немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд до голяма степен се спазваше от септември насам, но САЩ и ЕС казват, че Русия не е отговорила напълно на условията му, които включват изтегляне на войските и съоръженията от региона на конфликта. 

Решението беше единдушно взето от представители на 28 страни на ЕС на 21 декември, след като беше забавено със седмица заради възражението на Италия санкциите да бъдат възобновени автоматично, без дебати.

Русия отговори казвайки, че санкциите няма да действат в дългосрочен план. 

„Вместо да градят конструктивно сътрудничество за отговор на ключови предизвикателства на модерното време, ЕС в Брюксел предпочита да продължи да играе недалновидната игра на санкции“, се казва в съобщения на сайта на министерството на външните работи на Русия. 

 

Последни новини
Още от Новини