ООН прие резолюция за Сирия

В нея няма решение за Асад

Сградата на Секретариата на ООН. Снимка: Stephen Hilger/Bloomberg News Сградата на Секретариата на ООН. Снимка: Stephen Hilger/Bloomberg News

Съветът по сигурността на ООН единодушно прие резолюция, одобряваща политически преход, който да доведе до край кървавата гражданска война в Сирия. Резолюцията обаче подминава редица важни въпроси, най-големият от които е съдбата на президента Башар Асад. 

Министрите не външните работи на 17 държави се събраха в Ню Йорк на 18 декември преди заседанието на Съвета. Те също не успяха да се разберат по отношение на някои различния, като например кои опозиционни фракции да бъдат считани за „терористи“. Това определение ще изключи тези групи от политическия процес и непряко ще ги направи цели за отделните кампании за въздушни атаки на Русия и водената от САЩ коалиция. 

Все пак резолюцията - първата, одобрена от 15 членният Съвет по сигурността на ООН, която се фокусира върху политическото бъдеще на Сирия – може да даде тласък на преговорите. Русия вече на 4 пъти наложи вето върху опитите на Запада да бламират режима в Сирия, но се съгласи на мерки за унищожаване на химически оръжия и за свикване на мирни преговори в Женева. 

„Много е хубаво, че САЩ и Русия се опитват да работят заедно дори да имат много различни изходи от ситуацията предвид. До момента и двете страни вярват, че засилване на военните действия може да помогне за обръщане на баланса на силите в тяхна полза и а да постави противниците им на колене“, каза в имейл Джошуа Лендис, директор на Центъра на близкоизточни проучвания в Университета Оклахома. 

Сътрудничество между САЩ и Русия

Съветът по сигурността „изпраща ясно послание към всички засегнати страни, че сега е времето на убийствата в Сирия да бъде сложен край и да бъде поставена основата за правителство, което отдавна страдащите хора на тази смазана земя да подкрепят“, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери пред Съвета по сигурността. По-късно той каза пред журналисти, че сътрудничество между САЩ и Русия в подготовката на мирните преговори може да отвори вратата за военно сътрудничество между двете страни в Сирия. Той каза, че Русия трябва да фокусира атаките си срещу Ислямска държава, а не срещу някои групи, които са против Асад и които САЩ и съюзниците на страната подкрепят. 

Руският външен министър Сергей Лавров каза пред Съвета по сигурността, че „само сирийците могат да решават собствената си съдба“ и че „всички сме съгласни, че терористите нямат място на масата на преговорите“. Той каза, че резолюцията трябва да „открие пътя към широк антитерористичен фронт“, включително сирийското правителство и кюрдските войски. 

Целта за януари

Резолюцията приканва страните членки на ООН да подкрепят усилията за временнно примирие и спиране на атаките срещу цивилни и за всички страни да позволят достъп до хуманитарна помощ. Резолюцията призовава и за формирането на преходно правителство до 6 месеца избори до 18 месеца. 
Остава неясно дали крайният срок за началото на преговорите между опозицията и правителството, поставен за началото на януари, ще бъде спазен. 
Лавров каза, че посланикът на ООН в Сирия – Стефан де Мистура – ще работи върху формирането на опозиционна делегация, която да започне преговори с правителството на Асад още в началото на следващия месец. Делегацията ще се основава на серия срещи на противниците на Асад, най-скорошната в Рияд през този месец, каза Лавров. 

Русия критикува финансираното от Саудитска Арабия събиране на опозиционните сили за това, че включва групи, които страната счита за близки до терористите. 

„Неприемливо е да се разделят терористите на добри и лоши“, каза Лавров. 

Разделението по отношение на Асад

Поне публично, разделението по отношение на Асад продължава. Русия продължава да е против свалянето му от власт. САЩ, Великобритания и Франция дадоха индикации, че може да не се налага напускането на Асад да е незабавно. 

Американският президент Барак Обама обаче отново заяви позицията на САЩ, че Асад в крайна сметка ще трябва да напусне. 

„Мисля, че Асад ще трябва да напусне, за да се спре крвъропролитието в страната и за да могат всички замесени сили да продължат напред по несектантски начин“, каза Обама на 18 декември в Белия дом. 

От Камбиз Форохар, Никол Гауете и Хенри Майер, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Новини