Обама наложи вето върху две резолюции

Те се отнасят за мерките срещу климатичните промени в САЩ

Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg

Американският президент Барак Обама наложи вето на две резолюции, минали през Конгреса на САЩ, чиято цел беше да блокират правилата на администрацията на по отношение на електроцентралите, които от своя страна целят намаляване на емисиите, свързани с климатичните промени.

Резолюциите бяха насочени срещу правилата, наложени от Агенцията за защита на околната среда на САЩ, ограничаващи емисиите от нови електроцентрали и поставящи стандарт, отнасящ се за съществуващите такива. Регулациите са нагледен пример за усилията на Обама за борба с глобалното затопляне.

„Планът за чиста енергия е от изключителна важност, за да се справим с най-големия източник на парникови газове в страната ни. Отдавна трябваше да сме започнали да действаме, за да смекчим ефектите от климата върху американското общество“, каза Обама пред депутатите. 

Двете резолюции минаха през Долната камара на Конгреса на САЩ и през Сената съответно на 1 декември и 17 ноември, с мнозинство, което е далеч от необходимото за прескачане на вето. 

 

Последни новини
Още от Новини