Fitch подобри перспективата на сръбския кредитен рейтинг

Сърбия е най-стабилната политически държава на Балканите посочи анализатор от The Economist Intelligence Unit

Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Перспективата на сръбския кредитен рейтинг, който е на неинвестиционно (джънк) ниво, беше подобрена от „стабилна“ до „позитивна“ от Fitch Ratings, съобщава Bloomberg. Една от трите най-големите агенции за кредитен рейтинг на държавни облигации посочва като причини по-ниският бюджетен дефицит и по-силното икономическо възстановяване, съобщава Bloomberg. 

Fitch потвърди дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на Сърбия на ниво B+, което е четири нива под инвестиционния кредитен рейтинг. Най-ниският инвестиционен рейтинг е BBB-. По този начин Сърбия се подрежда редом с държави като Армения, Кипър и Кения. 

Оценките на другите две големи рейтингови агенции – Moody’s и Standard & Poor’s са сходни. Оценката на Moody’s е идентична с тази на Fitch, а на Standard & Poor’s с едно ниво по-висока – BB-.

„Бюджетният дефицит вероятно ще е доста под целта от 6,3% от БВП, заложена в началото на годината. Икономиката бавно се възстановява“, пише Fitch в съобщение на 18 декември. 

Очаква се сръбската икономика да отбележи ръст от 0,7% през 2015 г. спрямо предишната оценка за нулев растеж. За 2016 г. прогнозата е още по-оптимистична, като тогава се очаква ръст от 1,7%. Факторите зад това са ръст в инвестициите и възстановяване в миннодобивния и енергийния сектор след наводненията през май 2014 г., казаха от Fitch.

Най-голямата бивша югославска република, която цели присъединяване към ЕС до 2020 г., се опитва да възстанови икономиката си, която се сви на 3 пъти от 2009 г. насам. Премиерът Александър Вучич постигна 3-годишно споразумение с МВФ през февруари с цел стабилизиране на публичните финанси и увеличаване на растежа. Той обаче все още трябва да се справи с проблеми като нерентабилни държавни компании и лоши банкови кредити. 

„Сърбия несъмнено е в известен смисъл най-стабилната политически държава на Балканите, но парадоксът е, че в същото време икономическото ѝ представяне е най-лошото. Остава да видим колко устойчива ще е тази разлика между политическа стабилност и лошо икономическо представяне“, каза Лаза Кекич, директор по държавните прогнози в подразделението за прогнози и анализи към The Economist – The Economist Intelligence Unit -в Лондон. 

 

Последни новини
Още от Новини