Замфирова: 1 млн. евро за борба с ХИВ през 2016

Д-р Мария Замфирова за превенцията на СПИН в България в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria, 18.12.2015.

Мария Замфирова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мария Замфирова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария се изтегля от България в края на 2016. Превенцията и борбата с вируса на СПИН ще бъде оставена на Министерството на здравеопазването. Това каза д-р Мария Замфирова в интервю на Делян Петришки за предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„От 2017 година ще спре финансирането от Глобалния фонд, защото се счита, че ние сме европейска, развита държава и можем сами да се справяме с превенцията на ХИВ и СПИН“.

По думите на Замфирова, държавен експерт в отдел „Управление на специализирани донорски програми“ към Министерството на здравеопазването, предвиденият от фонда за страната ни ресурс за 2016, е 1 млн. евро, осигурен от икономии при дейността. Тези средства ще бъдат разходени за превенция от заразяване.

Новорегистрираните в България намаляват, но това е тенденция, наблюдаваща се в цял свят, каза Замфирова. Официално регистрираните в България, заразени с вируса ХИВ са 2247 болни, а месечното лечение на един пациент, е между 1000 и 2000 лева.

„Средствата ще се използват, за да има плавен преход и всички дейности, извършвани от Глобалния фонд, да преминат изцяло към Министерството на здравеопазването. Целта е  да се запази ниското ниво на разпространение на ХИВ в България“.

Министерството и сега осигурява лечението на всички ХИВ-позитивни, като тези средства не идват от Здравната каса, а са директно от бюджета на МЗ, подчерта специалистът и добави, че те не засягат, отделяните средства за други заболявания. 9 са компаниите, които доставят медикаментите за лечение на болните в България.

„В България 80% от ХИВ-позитивните не се лекуват, но в европейския регион те са 37%. Голяма част от пациентите започват лечение, но след това се отказват и се изгубват от системата“, каза експертът.

„Пет са болниците в страната, които имат сектори за лечение на ХИВ и СПИН – в София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен. Пациентите имат право на избор и много от тях искат да се лекуват в град, където не живеят с цел конфиденциалност“.

По думите на специалиста „от 2009 до 2014 фондът е осигурил 22 млн. евро за превенция и натрупване на резерв от антивирусни медикаменти“, каза Замфирова. От 2017 всички разходи за борба със СПИН ще бъде поети изцяло от министерството на здравеопазването,чийто бюджет за 2016, за лечение на ХИВ-позитивни, се увеличава с 3 млн. лева до 19 млн. лева.

„За тези над десет години са разкрити кабинети за безплатна и анонимна диагностика, създадоха се и центрове за обмяна на игли и спринцовки. Точно за това се обърна кривата на рисковата група на наркозависимите новорегистрирани и те вече са сведени до 11%.“, каза Замфирова. По думите й, обаче, се е променила рисковата възраст – между 30 и 49 години.

Що се отнася до борбата с туберкулоза,то „начинът на заболяване е съвсем различен“, подчерта Замфирова. „Той е въздушно-капков и рискът е доста по-голям“.

„След 2008 започна да намалява и заболеваемостта от туберкулоза, което също е благодарение на подкрепата на Глобалния фонд“.

По думите на експерта, освен за превенция сред рисковите за туберкулоза групи, се осигурява и лечение на пациенти с мултирезистентни форма на туберкулоза: „За момента има подписано ново споразумение за още три години, до 2018 година. За този период фондът ще осигури около 5 млн. и 800 хил. евро“.

 

Последни новини
Още от Новини