Светът ще използва все по-малко въглища

Ръстът на световното търсене на въглища ще забави темпа до 0,8% средно за година до 2020

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Световното потребление на въглища, които сред изкопаемите енергийни източници отделят най-много въглероден диоксид, силно ще намалее през идните 5 години. Това прогнозира Международната агенция за енергията (МАЕ) в свой доклад, цитиран от Investor.bg.

Очаква се планетата ни да потребява 5,8 млрд. тона въглища през 2020, а това ще бъде спад с над 500 млн. тона спрямо предишните предварителни оценки. Това посочват експерти на МАЕ в годишния си доклад за пазара на въглищата. Той бе публикуван в петък, или близо седмица след приемането в Париж на световно споразумение за намаляване на затоплянето на климата.

След като достигна 3,3% на годишна основа в периода 2010-2013, растежът на световното търсене на въглища ще забави темпа до 0,8% средно за година до 2020 и относителният им дял в производството на електричество ще намалее от 41% до 37 на сто.

Тенденцията вече е факт.

„За първи път от 90-те години на миналия век растежът на световното търсене на въглища спря през 2014“, констатират експертите на МАЕ, според които тази година може да има свиване.

Две са основните причини за това понижение, посочва МАЕ: укрепването на политиката в защита на околната среда, за което свидетелства и споразумение от Париж за борба със затоплянето на климата, и най-вече промените в икономиката на Китай, който е най-големият потребител в света, поглъщащ в момента половината от световните ресурси на въглища.

Азиатският гигант, който отчита силно забавяне на икономическия си растеж, развива икономика, обвързана по-силно с услугите и по-малко с енергоемката тежка индустрия.

Последни новини
Още от Новини