ЕС: Ембаргото срещу Русия продължава

Икономическите санкции срещу Русия са удължени с половин година, решиха представителите на 28-те държави от ЕС.

Знамената на ЕС пред сградата на Европейската комисия в Брюксел. снимка:Jasper Juinen/Bloomberg Знамената на ЕС пред сградата на Европейската комисия в Брюксел. снимка:Jasper Juinen/Bloomberg

Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз решиха, че напредъка на мирния процес в Украйна е недостатъчен. На планираната си среща, те решиха икономическите санкции срещу Русия да бъдат удължени с половин година, до началото на август 2016 година. Това съобщи investor.bg. Дипломати, цитирани от DPA, са заявили, че в петък следобед е стартирана официалната процедура по осъществяване на решението.

Решението е взето на планирана среща на постоянните представители на страните членки. Решението на постоянните представители обаче е само част от процедурата и официалното решение трябва да бъде взето от Съвета на ЕС на министерско равнище, уточняват източнците. 

По-рано през деня се появиха спекулации, че лидерите на 28-те страни членки на Европейския съюз въобще не са обсъждали въпроса за санкциите срещу Русия на двудневната си среща в Брюксел. 

По-рано друг източник информира, че окончателното решение на Съвета на ЕС за удължаване с половин година на санкциите срещу Москва се очаква идната седмица.

Председателят на Съвета Доналд Туск отбеляза по-рано, че сред страните членки има единодушие за удължаване на икономическите санкции срещу Русия от 31 януари до 31 юли 2016 година. 

По-рано през месеца стана ясно, че Италия се противопостави на автоматичното подновяване на санкциите срещу Русия. Срокът за удължаването на санкциите бе 31-ви декември. Подновяването се осъществява на всеки шест месеца, като за последен път това стана през лятото на 2015 г. - до 31 януари 2016 г. Тогава бе решено търговските и инвестиционните ограничения да бъдат вдигнати едва тогава, когато напълно бъдат изпълнени споразуменията от Минския мирен план. 

Автоматичното подновяване на санкциите трябваше да стане без обсъждане на срещата на Комитета на постоянните представители към Съвета на Европейския съюз. На нея обаче Италия не одобри предложението за автоматичното подновяване и е поискала „политически дебат” по въпроса.

Припомняме, че европейските санкции срещу Русия бяха приети постепенно след март 2014 г.  Мерките, които целят да ограничат руския внос и достъпа на руските банки до европейските капиталови пазари, силно обтегнаха отношенията между Брюксел и Москва.  Те са сред най-спорните действия, опитващи да повлияят политиката на Русия към Украйна, и нанесоха икономически щети както на руската, така и на европейската икономики, a след това последваха и санкции от руска страна.

Последни новини
Още от Новини