Димитров: ФЕД счупи една догма

Кой губи и кой печели от решението на ФЕД за покачване на основния лихвен процент в САЩ коментира Камен Димитров, финансист в Investbook на Bloomberg TV Bulgaria, 18.12.2015.

Камен Димитров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Камен Димитров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повишаването на лихвите, като първа тъпка на Фед беше очаквана и широко прокламирана. Мнозинството анализатори считат, че е закъсняла.Първата стъпка в един цикъл в затягане на парична политика едва ли е нещото, което би могло да срути глобалната политика или пазарите. Това каза Камен Димитров, финансист в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria.

 Относно "евро-долар" бъдещето Камен Димитров прогнозира:

"Смятам, че в началото на един такъв паричен цикъл на затягане, няма да има фундаментални промени в начина, по който 

американската икономика се развива. През следващата година цикълът ще продължи с някакви стъпки между 2 и 4. Твърде вероятно е това да доведе до паритет и дори да се обърне настоящата тенденция и един долар да стане повече от едно евро."

"Покачването бе очаквано през цялата година и до голяма степен бе оценено и вградено в цените на всички активи в глобален мащаб", каза финансистът. "Критиката към Федералния резерв беше, че закъсня. Най-силните очаквания бяха за септември месец, но някои колебания го отложиха за декември".

"Основните притеснения са, че очакваният ръстът в Китай не започва със 7, а започва с 6, въпреки че китайското правителство предвижда 6,8 за следващата година. Там се очаква най-големият риск, който може да забави глобалния растеж за следващата година - неприятни изненади от китайската икономика", уточни Димитров. 

Относно губещите от решението на ФЕД, икономистът каза, че "всички са вперили очакванията си към азиатските пазари - Малайзия, Индонезия, развиващите се пазари също - Бразилия, Аржентина. Предполага се, че там ще има "губещи", но все още е рано да се каже дали това ще се сбъдне".

На въпроса много или малко са 0,25 на сто, Камен Димитров заяви, че това е предостатъчно ниво за първа стъпка.

"Тук ефектът е по-скоро психологически, защото това е първото подобно движение от месец август или юли 2006 година. В този смисъл то имаше по-скоро символичен и психологически ефект. Една догма бе счупена и от тук нататък ще видим една, или няколко централни банки, които ще търсят политика на нормализация, относно начина, по който се провежда парична политика. Стига глобалната икономика и глобалния растеж да го позволява". 

"От всички централни банки английската банка, като че ли е най-неутрална в паричната си политика след ФЕД, който вече започна цикъла", каза още финансистът и добави, че в новата ни история "не си спомням Европейската централна банка и ФЕД да са били в тотално противоположен цикъл във воденето на паричната си политика. Отново се намираме в една странна и непозната в историята ситуация". 

"Ние, въпреки че сме в европейската периферия", обясни влиянието на решението върху българските ДЦК Димитров, "ние все пак сме под чадъра на европейските пазари".

"ЕЦБ все още се намира в цикъл на количествени улеснения. Макар че някои бяха разочаровани от Марио Драги в началото на месеца, въпреки това, ние се намираме в този цикъл, който се очаква да продължи до началото на 2017 година. И тъй като се намираме и в условията на фиксиран курс към еврото и нямаме доларов дълг, или е останал съвсем малко, не смятам че българските ДЦК ще бъдат движени от кривата на американските ценни книжа".

Относно опитите на корпоративния свят в САЩ да обвини долара за резултатите си, Димитров подчерта, че цената на активите, която включва и цената на долара спрямо кошница от водещи световни валути, има вградени минимум две покачвания на основния лихвен процент от ФЕД за следващата година. "Така че, по-силни движения на долара биха се очаквали в зависимост от това как се развиват икономическите данни", заключи той. 

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини