Болтаджиев: Стратегия 2020 ще ликвидира здравния бизнес

Демонополизацията на НЗОК е извадена от реформата, каза директорът на болница "Cв. Богородица"

д-р Николай Болтаджиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria д-р Николай Болтаджиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Здравната реформа на кабинета е „пълна степен на бюджетиране на здравеопазването“. Това каза в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria директорът на частната болница "Cв. Богородица" д-р Николай Болтаджиев. Той говори за приетата здравна Стратегия 2020 и състоянието на здравеопазването у нас. Тя означава ликвидиране на здравния бизнес, допълни той. „Тази година видяхме пълно бюджетиране на болниците, а от догодина и на доболничната помощ“.

Експертът бе категоричен, че без демонополизация е невъзможно да се постигнат ниски цени и високо качество в здравната сфера: „Всички помним какви бяха цените на мобилните планове, когато имаше само един оператор.“ Той изрази разочарование, че тя е напълно извадена от предстоящата Стратегия 2020. Този ход е по-ляв и от този на правителството на Орешарски, поясни той.

Болтаджиев каза също, че имаме близък до средния за Европа брой на болничните легла на глава от населението – 6.4/1000, при 6.2 средна стойност за Стария континент. Той сравни нашия показател с този на редица европейски държави: Франция - 6.6, Великобритания – 7.7, Германия – 8.2.

На въпрос как ще обясни намаляващият брой лекари с увеличаващите се болници и легла, докторът каза, че няма връзка между размерът на болница и броят легла. „На запад болниците са по-малки, а тука имаме мастодонти с по 1 400 легла.“ Докторът сравни държавните болници с комбинатът „Кремиковци“, заради огромните му задължения: Дълговете на болниците у нас са в размер на 5 млрд. лева – те са „мини кремиковчета“, каза той. 

 

Последни новини
Още от Новини