Ваньов: Фед тръгва по съвсем различна писта

Финансистът Николай Ваньов за решението на Фед в „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, 17.12.2015.

Николай Ваньов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Ваньов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите реагираха, защото за пръв път от седем години насам, виждаме повишение на основната лихва в САЩ. Това каза финансистът Николай Ваньов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. С това приключи най-дългият период на количествени улеснения в историята на Америка.

"Изненадващото бе, че Фед не разочарова пазарите така, както направи Драги преди две седмици. Изненада нямаше. Предварителните насоки сочеха напълно към това повишение от четвърт процент, което се случи".

По повод тезата за "новата нормалност" за основните лихви, която се измества от 5% на 2%, Ваньов каза, че толкова дълга прогноза за лихвите едва ли може да се направи. Той обаче изтъкна, че „целта на Фед бе да не плашат твърде много пазарите. Те все още искат да поддържат улеснителна политика за икономиката си, защото икономиката на САЩ далеч не е на нивата на въстановеност от последните две започвания на повишения (на лихвения цикъл - б.р.)“.

Специалистът уточни, че дори "състоянието на трудовия пазар се споменава от някои анализатори, като една от слабостите за икономиката на САЩ“. Причината е, че „броят на неучастващите в него е доста повишен, което намалява нормата на безработица, но от друга страна не показва какво е точно участието на населението в трудовия процес“.

„Доходите са почти замръзнали, инфлацията е почти на нулева. Донякъде позитивно се отразява силният долар, който доказано стимулира вътрешното потребление, а то е водещ фактор, който формира БВП“, каза още Ваньов, но побърза да изтъкне, че има „едно голямо „но“: „В момента износът на САЩ формира около 12,5 от БВП. Той вече започва да страда от прекалено скъпата валута. Нива от  1.08-1.10 на курса евро-долар, според мен, ще останат стабилни през следващия обозрим период, което означава, че на САЩ ще им е трудно да изнасят“.

Относно начинът, по който решението на Фед ще се отрази на световните икономики, финансистът каза, че „Фед тръгва на една различна писта, в сравнение с ЕЦБ, в сравнение с Китай“: „Фед започва повишението на лихвите, макар и минимално, макар и с уточнението, че нещата няма да се случват в един предварително зададен ход“. 

Ваньов обясни, че посланието е, че по-скоро покачването ще бъде плавно, на база финансови индикатори за възстановяване на икономиката.

„Въпреки това ефектът върху световната икономика ще бъде първоначално положителен“, каза той като допълни: „на първо място, защото европейската икономика зависи от износа си, така че Еврозоната може да спечели от повишението на лихвите в САЩ“.

„Има един тънък момент, Фед направи първата стъпка и каза на останалите централни банки – хванете ме, ако можете. Те направиха своя ход експериментално, дори, за да видят как ще се отрази на пазарите“.

Изводът, който се налага според експерта е, че „приетите от САЩ мерки сработиха. Те са много показателни за това как една организация от технократи, която следи монетарната политика, освободена от политически зависимости, може да върне икономиката към растеж“. Това трябва да се гледа на фона на „невъзможността на ЕЦБ, чийто президент трябва постоянно да лавира, да действа. Виждаме до къде води това".

"Липсата на единство е основна пречка за ЕС".

Ще видим поне още една стъпка в повишение на лихвите в  САЩ до 2016. Отново се опитват да поведат пазара, за да се види реакцията. Поставеният таргет за края на 2016 е 1,4% и, въпреки че се съмнявам дали ще достигнем до там, ще видим поне още едно, а защо не и две повишавания на лихвите. Това със сигурност ще зависи и от световната икономика".  

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Новини