Турция проверява щателно руските кораби

Проверките засягат документацията на преминаващите през Босфора руски кораби

Босфора. снимка:  Kerem Uzel/Bloomberg Босфора. снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Ответните реакции на Турция спрямо Русия вече придобиват очертания. От турска страна проверяват в действителност  документацията на преминаващите през Босфора руски кораби. Но бройката на проверките е съществено преувеличена от медиите, съобщиха от турското посолство в Москва за Интерфакс. 

“Руските кораби се проверяват както за наличието на необходимите документи, така и за технически неизправности. След предоставянето на документацията и отстраняването на неизправностите, на корабите им се разрешава да продължат. Това не бива да се определя като задържане. Извършва се обичайна  процедура”. Такава е информацията на дипломатическата мисия. 

“Медиите преувеличават броя на корабите”, добавят още от посолството 

Турският вестник Хюриет написа в сряда за задържането на 27 търговски кораба под руски флаг, поради отсъствието на необходими документи. От изданието пишат още, че това е контрамярка на задържаните от руска страна осем турски кораба от 24 ноември насам.

Заместник министърът по транспорта на Русия Виктор Олерския заяви за Интерфакс, че информацията за задържането на 27 руски кораба от турските власти като симетрична мярка не отговаря на истината.

Отношенията между Москва и Ангара се влошиха след свалянето на руския Су-24. В резултат Москва наложи икономически ограничения и спря "Турски поток". Газовите доставки не бяха засегнати.

На 17 декември по време на годишната си пресконференция руският президент Владимир Путин  допусна зелена светлина за "Турски поток", но се изказа рязко за "Южен поток".

По време на пресконференцията си той заяви, че Анкара е извършила враждебен акт, сваляйки руския Су-24, а след това се е скрила зад НАТО. Със сегашното турско ръководство е невъзможно да се договорим, допълни той. 

Последни новини
Още от Новини